Zakon o radu u jedan uslova nastavka saradnje s MMF-om – Novi zakon o radu problem i u FBiH i u RS- SINDIKATI PROTIV, POSLODAVCI ZA
25. Februar. 2014. u 18:13

Nakon Banje Luke, predstavnici MMF-a u Sarajevu su nastavili razgovore o reformama koje traže za nastavak provođenja stand-by aranžmana. Novi zakoni o radu na entitetskom nivou još nisu usaglašeni među partnerima u ekonomsko-socijalnom dijalogu, a kako trenutno stvari stoje, biće kamen spoticanja za nastavak saradnje. Novi zakon o radu u Federaciji BiH jedan je od uslova nastavka saradnje s MMF-om. O zakonu se intenzivno pregovara na relaciji Vlada – Sindikat – Udruženje poslodavaca. Zakon je već u formi prijedloga, ali ne ide u parlamentarnu proceduru jer se socijalni partneri ne mogu usaglasiti. Kamen spoticanja je stavka kolektivni ugovor. Umjesto dosadašnjeg neograničenog trajanja, u novom zakonu o radu predviđeno je sljedeće da se kolektivni ugovor može zaključiti na određeno vrijeme, koje ne može biti duže od tri godine. Za Sindikat je ograničavanje trajanja kolektivnog ugovora korak unazad i umanjivanje ionako narušenih radničkih prava. Boriće se svim raspoloživim sredstvima da zadrže staro stanje.

pljacaka “Novim zakonom se ne kaže direktno da plate idu niže, ali stavlja se van snage kolektivni ugovor, a automatski to znači da bi svakom poslodavcu bilo ostavljeno na volju da otpušta radnike i smanjuje platu”, kaže Ismet Bajramović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH. Svaki ugovor mora imati rok trajanja, pa tako i kolektivni. Takva je praksa u zemljama EU-a. Postojeći, neograničeni kolektivni ugovori doprinijeli su umnogome teškoj finansijskoj situaciji, tvrde poslodavci. Safudin Čengić, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH, kaže da zbog toga imamo trenutnu situaciju u FBiH da je preko 300 miliona maraka presuđenih zahtjeva radnika za onim što nije isplaćeno u skladu s kolektivnim ugovorom. “To neko mora platiti, a to će osjetiti svi – od običnog čovjeka preko privrede do države”, dodaje Čengić.

95CFDED7-E230-442A-9BEA-45CB4889875A_mw1024_n_sSvakog dana, prema riječima poslodavaca, dug države prema radnicima po osnovu tužbi zbog neispunjavanja obaveza iz kolektivnog ugovora viši je za nekoliko miliona. Situacija je takva da je zbog dugova prema pojedinim radnicima stavljen ključ u brave brojnim preduzećima. Ipak, prijedlog zakona o radu neće se naći pred parlamentarcima dok ne bude postignut minimum dogovora kojim će sve strane biti zadovoljne. Federalni ministar rada i socijalne politike Vjekoslav Čamber ističe kako je Vlada zauzela stav da u parlamentarnu proceduru neće slati prijedlog zakona bez stava sindikata, bez dogovora sa socijalnim partnerima, dakle i poslodavcima. “Ono što smo rekli, toga se i držimo – da zakon treba dogovarati na Ekonomsko-socijalnom vijeću sa partnerima”, podsjeća Čamber. “Što se tiče stand-by aranžmana, zadaća je i ovaj zakon i on je ocijenjen kao vrlo važan. Njega će razmatrati Izvršni odbor direktora MMF-a i morat ćemo dati obrazloženje”, naglašava Ante Krajina, ministar finansija FBiH. Novi zakono o radu, između ostalog, predviđa 30 dana za godišnje odmore, što je više u odnosu na stari. Sindikatu ova izmjena odgovara, poslodavcima ne. Kažu, naša privreda, koja je u nezavidnom položaju, to ne može podnijeti. Ipak, poslodavci će dati zeleno svjetlo zakonu ukoliko se zadrži stavka kojom se ograničava trajanje kolektivnog ugovora. Na potezu je sindikat.