Sunday, 8. September 2024.
Unsko-sanski kanton 15° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

27. Jula. 2024. Zanimljivosti
Zašto je dobro konzumirati marelice?

Marelice su jedna od voćki koje su od maja pa do kraja avgusta na listi sezonskih namirnica, a posjeduju veliku hranljivu vrijednost.

Kako su pokazala naučna istraživanja, posebno se ističu vitamini A i C, te kalcijum i mangan, a ovi mali plodovi sadrže i fitonutrijente, poput beta-karotena, ali i polifenola, koji igra važnu ulogu u zaštiti od oksidativnog oštećenja ćelija uzrokovanog slobodnim radikalima.

Struka kaže da su bogate beta-karotenoidima i ksantofilima, koji doprinose zaštiti zdravlja očiju,  a takođe, redovnim konzumiranjem marelica možemo osnažiti naš organizam i zaštititi ga od upalnih procesa zahvaljujući katehinima, hranljivim tvarima koje marelice posjeduju.

Još 2000. godine prije nove ere ovo voće se uzgajalo u Kini, a ondje su ga smatrali voćem koje pridonosi ljepoti kože i produžava život.

Tek kasnije, kada su istraživanja pokazala da su marelice plodovi prepuni jakih antioksidansa, beta-karotena i vitamina C, postaje jasno zašto su dobile takvu reputaciju.

Zašto marelice čuvaju mladolikost?

Vitamin A, koji nastaje u našem organizmu konzumiranjem marelica, poznat je i po nazivu retinol, pomaže u očuvanju vida, čuva imunološki sistem, te štiti i podmlađuje kožu, pa je odličan saveznik u borbi protiv bora.

Kako 100 grama ovoga mirisnog voća sadrži čak 10 mg C vitamina, možemo reći da naše tijelo dobija kroz marelice antioksidanse koji osiguravaju pravilnu sintezu kolagena, spoja koji je potreban da bi se sačuvala elastičnost i vitalnost kože, kostiju, noktiju i kose.

Osim toga, ovaj vitamin pomaže apsorpciju željeza u organizmu, a pokazao se korisnim i u prevenciji kardiovaskularnih bolesti.

Odlične za regulisanje tjelesne težine

Svježe ili sušene, marelice su dobar izvor vlakana i upravo ih zato nutricionisti preporučuju za zdravu probavu, što tijelo oslobađa toksina. Kako dijetalna vlakna doprinose zdravom probavnom sistemu, ona održavaju i pravilan metabolizam. Marelice nisu kalorične pa su izvrstan međuobrok kojim nećete unijeti previše kalorija, a smanjićete osjećaj gladi.

U svim kombinacijama

Ovo voće možete jesti na bezbroj načina – možete ih stavljati u smutije, jesti u kombinaciji sa zobenim pahuljicama ili samo s jogurtom ili svježim sirom.

Ali one su izvrstan dodatak i slanim jelima, u salatama s lisnatim povrćem, orašastim plodovima ili feta sirom.

Salata sa marelicama i feta sirom

Sastojci:

4 marelice

2 krastavca

150 g feta sira

zelena salata ili matovilac

tostirane sjemenke susama

Za dresing:

cijeđeni limun

maslinovo ulje

so

Priprema:

Marelice operite i izrežite na polovine. Stavite ih na zagrijanu gril tavu, posušene i bez začina, te kada je jedna strana grilovana, okrenite ih na drugu stranu. Dovoljno je par minuta.

Očistite krastavac i izrežite na kolutiće. U posudi pripremite dresing – iscijedite sok od limuna, dodajte malo ulja i soli, te promiješate. 

Na bazu od salate, s krastavcem i feta sirom koji ste izrezali na kockice, stavite marelice, začinite dresingom i na kraju dodajte tostirane sjemenke susama.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 831 871
F: (+387) 037 831 872
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision