Poznati kulinarski šef Rejmond Blank (Raimond) otkrio je trikove za pečenje krompira – kako ih izrezati, koliko dugo peći, koju masnoću koristiti…
Ovaj ponosni vlasnik dvije Mišelinove zvjezdice istaknuo je da bi krompir trebalo nakon guljenja izrezati na četvrtine, debele otprilike četiri centimetra. Tako će se postići hrskava korica i mekana unutrašnjost.
Sljedeći korak jeste odabir masnoće. Rejmond tvrdi da bi za pripremu krompira najbolje bilo upotrijebiti guščiju mast jer ima intenzivan ukus.
– Ako ste vegani, onda birajte suncokretovo ulje. Najgore koje možete odabrati jeste maslinovo – dat će krompiru gorak okus – kaže Rejmond i savjetuje da prvo kuhate krompir pet minuta, a zatim ga namastite i stavite u rernu na 200 stepeni, 30 do 40 minuta.
Od začina, kaže, koristite samo so i biber.