Iako su male, sjemenke bundeve su vrlo bogate hranjivim supstancama. Možete da dobijete značajnu količinu zdravih masti, magnezijuma i cinka čak i kada ih jedete u umjerenim količina.
Zbog toga sjemenke bundeve imaju nekoliko zdravstvenih prednosti. To uključuje poboljšano zdravlje prostate i srca. Osim toga, kako Pinkvilla navodi, veoma je jednostavno dodati ove sjemenke u svoju ishranu.
Nutritivna vrijednost
Sjemenke bundeve pune su hranjivih supstanci, kalorija, masti, proteina i vlakana. Energetski sadržaj 100 grama sjemenki je 574 kalorije, 49 grama masti, 6,6 grama vlakana i 30 grama proteina. I mononezasićene i polinezasićene masti, koje čine većinu masti, dobre su za zdravlje.
Sjemenke sadrže i niz drugih minerala, poput kalcijuma, magnezija, mangana, fosfora, kalijuma, natrijuma, cinka i gvožđa.
Snažan antioksidans
Zbog prisutnosti karotenoida i vitamina E, sjemenke imaju odličan antioksidativni potencijal.
Ova protivupalna jedinjenja takođe štite naše tijelo od štete koju slobodni radikali mogu da učine. Kao rezultat toga, oni nas štite od širokog spektra bolesti.
Pune korisnih masnoća
Ove sjemenke su jedan od najboljih izvora alfa-linolenske kisjeline ili ALA, vrste omega-3 masne kisjeline dobijene iz biljaka.
ALA takođe ima protivupalna svojstva, sprječava srčane bolesti i smanjuje rizik od otvrdnjavanja arterija.
Jačaju imunitet
Hranjivi sastojci cink i vitamin E koji se nalaze u sjemenkama bundeve jačaju imunološki sistem. Vitamin E ima sposobnost jačanja imunoloških odgovora i zaštite od raznih zaraznih bolesti.
Takođe je snažan antioksidans koji čuva zdrave ćelije u našem tijelu od oštećenja izazvanih slobodnim radikalima. Cink štiti naše tijelo od invazije patogena, alergija i upala, izbjegavajući infekcije i jačajući imunitet.
Poboljšavaju kvalitet sna
Sjemenke bundeve sadrže aminokiselinu triptofan koja je korisna za san. On je građevni blok melatonina i serotonina. I melatonin i serotonin pomažu u indukciji sna.
Dobre su za mršavljenje
Sjemenke su dobar izvor proteina i vlakana. Oni produžavaju naš osećaj sitosti, dovode do toga da jedemo manje, što na kraju rezultira manjim unosom kalorija. Ovo pomaže gubitku težine, prenosi Večernji.hr.
Izvor: agrosavjet.com