Sok od celera, napitak koji se pravi cijeđenjem ovog povrća, doživio je porast popularnosti zbog potencijalnih zdravstvenih koristi.
Iako se prvenstveno sastoji od vode, sok od celera takođe ima malo proteina, masti, ugljenih hidrata, vlakana i šećera. Stručnjaci za ishranu ukazuju na nekoliko mogućih prednosti ovog napitka.
Sok od celera potencijalno pruža određene zdravstvene prednosti. Međutim, važno je napomenuti da su“istraživanja o specifičnim prednostima i rezultatima soka od celera izuzetno ograničena i/ili sprovedena na životinjama“, napominje dijetetičar i nutricionista Monik Ričard za Forbes.
Može poboljšati varenje i zdravlje crijeva
Sok od celera je koristan za varenje i zdravlje crijeva.
„Cijeđenjem celera će se mehanički razbiti njegova nerastvorljiva vlakna, koja su korisna za varenje, pravilnost crijeva i čišćenje našeg digestivnog trakta, kao i za hranjenje dobrih bakterija u našim crijevima“, kaže Ričard.
Dijetetičarka Alison Teper objašnjava da „neprocijeđeni sok od celera takođe može pomoći pravilnom funkcionisanju digestivnog trakta“.
Mogući antioksidativni i antiinflamatorni efekti
Celer sadrži antioksidativna jedinjenja koja neutrališu slobodne radikale u teijlu i na taj način smanjuju rizik od razvoja hroničnih bolesti, kaže Ričard.
Fitokemikalije u soku od celera mogu imati antiinflamatorne efekte, doprinoseći opštem zdravlju.
Sposobnost regulacije krvnog pritiska
Teper napominje da neka istraživanja ukazuju na to da sok od celera može pomoći u regulisanju visokog krvnog pritiska.
Studija iz 2021. pokazala je pozitivnu promenu krvnog pritiska nakon što je 74-godišnji muškarac sa istorijom hipertenzije konzumirao sok od celera na dnevnoj bazi šest mjeseci. Međutim, to je bila samo jedna studija, a rezultati nijesu bili konačni, prenosi Index.hr.
„Ako se konzumira u količinama koje se obično nalaze u hrani ili u umerenim porcijama, generalno je bezbjedno i hranljivo“, smatra Ričard.
Međutim, ona napominje da trudnice ili dojilje treba da imaju na umu da konzumiranje velikih količina celerovog ulja ili sjemenki može imati stimulativni efekat na matericu i da ih zbog toga treba izbjegavati.
Uprkos mogućim prednostima, važno je konzumirati sok od celera kao dio uravnotežene ishrane. Stručnjaci ističu raznovrsnost u ishrani i preporučuju cijelo povrće kao optimalan izvor hranljivih materija.