Četvrtak, Oktobar 12, 2017
Unsko-sanski kanton 2° C Cloudy
Search
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London
USK
Zdravstveni radnici u USK prijete generalnim štrajkom, traže smjenu resornog ministra
12. Oktobar. 2017.
Kolektivni ugovor između Sindikata zdravstvenih radnika USK i resornog Ministarstva zdravstva i socijalne politike USK potpisan je u martu ove godine i kako je tada najavljeno, značio je povećanje ukupnih primanja svih zdravstvenih radnika u domovima zdravlja i Kantonalnoj bolnici u Bihaću, budući da je satnica povećana sa 2,0 na 2,35.

“Plata je trebala rasti 20-25 posto prema kolektivnom ugovoru. Međutim, shvatajući ozbiljnost stanja u Zavodu zdravstvenog osiguranja i budžetu USK, gdje je velika dubioza, sindikat se odrekao nekih 12 posto od tog povećanja i zato smo napravili aneks kolektivnog ugovora gdje bismo mi išli s povećanjem plate u prosjeku od 5 posto. Međutim, ni to im nije bilo dovoljno pa nisu implementirali aneks i zato je došlo do ove situacije”, rekao je za Klix.ba Mirsad Muhamedagić, predsjednik Sindikata.

On ističe da poslodavci nisu izmijenili normativne akte i pravilnike o radu s novim kolektivnim ugovorom, štu su davno trebali uraditi.

“Pored toga, tražimo vanrednu sjednicu Skupštine USK i tematsku sjednicu o temi zdravstva. Postoji masa nagomilanih problema, ponajprije u bolnici ‘Dr. Irfan Ljubijankić’ koja je dužna 13 miliona KM. Od trećeg mjeseca počela je priča da će taj problem biti riješen kreditnom linijom, međutim, iz razloga opstruiranja od ministra zdravstva da se taj kredit podigne, što tvrde u sindikatu rukovodstva bolnice, mi smo bili prinuđeni zatražiti smjenu ministra”, kaže Muhamedagić, dodajući da je mogućnost generalnog štrajka sasvim realna opcija.

Ističe da su u Sindikatu odlučili izvršiti pritisak na nadležne kako bi ih natjerali na djelovanje, ali i kako u Kantonalnoj bolnici “Dr. Irfan Ljubijankić” ne bi nastupio kolaps.

“Evo već im plata kasni 5-6 dana. Dobavljači će uskoro tražiti svoja potraživanja i nastupit će blokada kantonalne bolnice koja ima više od 900 zaposlenih radnika. Mi to ne možemo dozvoliti. Osnivač je taj koji mora pokriti gubitak, a kako će oni to pokriti, da li putem kredita ili na neki drugi način, do njih je. Uglavnom, ovakvo stanje više ne možemo dozvoliti. Kredit od 13 miliona KM se mora dići, garant bi bio Zavod zdravstvenog osiguranja USK, a kredit bi vraćala bolnica. Sredstva od kredita bila bi preusmjerena dobavljačima kako bi im bile plaćene sve usluge”, pojašnjava naš sagovornik.

Na pitanje da li fali zdravstvenih radnika na području USK, Muhamedagić ističe da USK ima blizu 2.000 zdravstvenih radnika i da stanje u tom pogledu nije alarmantno.

“Po domovima zdravlja trenutno ne fali ljekara, u kantonalnoj bolnici fali nešto malo, ali mislim da je stanje zadovoljavajuće. Mislim da je ta problematika prenapuhana u medijima. Možda je najveći problem što više iskusnih medicinskih tehničara odlazi u Evropu, nego što odlaze ljekari. Standard svih zdravstvenih radnika je na najnižem mogućem nivou, a čistačice imaju 400 KM plate”, kaže za kraj Muhamedagić.

ZADNJE VIJESTI IZ USK

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
[email protected]
[email protected]
[email protected]
© 2017 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision