Subota, Maj 20, 2017
Unsko-sanski kanton 0° C Snow
Search
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London
Bosna i Hercegovina
Zvizdić: Osigurana većina za povećanje akciza za gorivo?
20. Maj. 2017.Izvor vijesti: field_5752f0f7e6d9e

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić izjavio je da ima informacije da je u parlamentu BiH osigurana većina kako bi ponovo bila pokrenuta procedura za usvajanje seta zakona o akcizama.

Zvizdić je najavio da će Vijeće ministara napraviti novi krug razgovora, navodeći da inicijativa mora krenuti ponovo od Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

“Obavićemo razgovore, posebno sa Savezom za promjene, MMF-om i drugim učesnicima, posebno o pitanju ugradnje odredbi o plavom dizelu u zakonu”, rekao je Zvizdić.

On je naglasio da je pitanje akciza “s polja struke, konkrentih činjenica, benefita koje bi dobili, prebačeno na polje politikanstva” i istakao da je akciza jedan od najefikasnijih instrumenata za izgradnju putne infrastrukture.

“U Domu naroda je to prošlo bez ikakvih problema. Čini mi se da unutar parlamenta BiH treba raditi na objedinjavanju političkih partija koji zaista žele infrastrukuturni i ekonomski razvoj BiH”, dodao je Zvizdić.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH nije 10. maja usvojio Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja u BiH, čime je ovaj set zakona oboren.

Ovim zakonskim prijedlozima, koje je već usvojio Dom naroda, bilo je predviđeno povećanje akciza na gorivo za 15 feninga po litru. Prikupljeni novac, kako je predočeno parlamentarcima, bio bi utrošen za ubrzanje gradnje auto puta na koridoru V-c.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
[email protected]
[email protected]
[email protected]
© 2017 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision