Utorak, 23. Juli 2019.
Unsko-sanski kanton 6° C Few Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

Izvor vijesti: oslobodjenje.ba/balkans.aljazeera.net23. Juli. 2019. USK
Ćemalović: Za Vučjak niko ni feninga ne da

Crveni križ Bihaća pozvao je privatne i državne firme koje su u mogućnosti da finansijski podrže ovu organizaciju, a kako bi mogli da održavaju migranatski kamp na lokaciji Vučjak.

Evropska unija ne želi da finansijski pomaže ovom kampu, jer smatra da nije prihvatljiv za smještaj migranata. Državnim i lokalnim vlastima poručili su kako bi trebalo da počnu s pripremama za njihov premještaj na novu lokaciju.

Govoreći o tome da li je zdravstveni sistem Unsko-sanskog kantona ojačao u posljednje dvije godine kako bi se mogao nositi sa migrantskom krizom u Kantonu, ministrica zdravstva USK-a, dr. Nermina Ćemalović, kaže kako međunarodne organizacije sufinanciraju četiri privremena migrantska centra u USK-u, ali kada je u pitanju Vučjak, tu niko ni feninga ne da.

– Pomažu nam samo organizacije Crvenog križa, od Turske, Njemačke, Slovačke, Austrije do Švicarske. Na Vučjaku su šatori Turskog crvenog križa, Bavarski crveni križ je donirao četiri kontejnera sa tuš-kabinama i toaletom. Jedan kontejner je namijenjen za sanitet, međutim, ja nemam način da to održavam, jer u Ministarstvu nije predviđena ni marka za migrante, mi to nemamo. Mene iritira i dosadašnja politika, sredstva su bila direktno usmjerena za smještaj, odjeću i liječenje migranata. Naravno, oni potpišu ugovor sa zdravstvenim ustanovama za ljekare koji vrše preglede, ali naša zajednica ne osjeti ništa od tih programa, kaže ministrica Ćemalović.

ZADNJE VIJESTI IZ USK

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision