Četvrtak, 5. Decembra 2019.
Unsko-sanski kanton 2° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

Izvor vijesti: krstarica.rs5. Decembra. 2019. Region
Čekanje na članstvo u EU šteti Zapadnom Balkanu i Evropi

Čekanje na prijem u EU bez jasnih pravila šteti Zapadnom Balkanu i Evropi u celini, zaključeno je na „Okruglom stolu na visokom nivou na temu procesa evropskih integracija Zapadnog Balkana“ u Evropskom parlamentu.

Delegacija Narodne skupštine Republike Srbije, koja je učestvovala na ovom skupu kao i delegacije iz parlamenata Albanije, BiH, Crne Gore i Severne Makedonije, izrazili su primedbe na usporavanje procesa proširenja i činjenicu da nisu otvoreni pregovori sa Albanijom i Severnom Makedonijoim.

Predsednik Odbora za evropske integracije Nenad Čanak naveo je da čekanje Zapadnog Balkana na prijem u Evropsku uniju, bez jasnih pravila i konkretnih zahteva o tome šta se od država regiona očekuje da urade šteti Zapadnom Balkanu i Evropi u celini, navodi se u saopštenju Narodne skupštine.

„Dovodi se u pitanje značaj truda koji je uložen da bi se prišlo EU i nastavio integrativni proces. Zapadni Balkan, a zatim i čitav prostor Balkana je veoma osetljivo mozaično spojeno područje na kojem se mora postupati izrazito oprezno. Događaji i politička zbivanja na Zapadnom Balkanu ne poznaju granice, i zato nas je sve pogodio izostanak otvaranja pregovora sa Severnom Makedonijom“, naglasio je Čanak.

Članica Odbora za evropske integracije Vesna Marković rekla je da su Briselski sporazum i Berlinski proces uneli novu nadu u odnosima u našem regionu, ali da nakon nekoliko godina kao rezultat imamo takse koje je uvela Priština na proizvode iz centralne Srbije i Bosne i Hercegovine.

Marković se složila sa kolegama iz regiona da je neotpočinjanje pregovora sa Severnom Makedoniji i Albanijom loša poruka za region.

„Svi se suočavamo sa svojim izazovima, kako EU, tako i Zapadni Balkan. Neki od izazova su zajednički i zahtevaju saradnju, a to smo videli na primeru migrantske krize. Verujem da će Evropska unija opstati, najverovatnije u nekom drugom obliku i da će istovremeno nastaviti proces proširenja“ dodala je Vesna Marković.

Programom Okruglog stola predviđeno je da se vodi debata o novim perspektivama proširenja Evropske unije i o ulozi parlamenata u osnaživanju reformske agende.

Iz Evropskog parlamenta su pored predsednika Davida Sasolija, učestvovali potpredsednici Fabio Kastaldo, Livia Jaroka, Dimitrios Papadimoulis i veći broj članova Evropskog parlamenta. U ime Evropske komisije skupu se obratio Oliver Varhelji.

U sastavu delegacije Narodne skupštine bili su predsednik Odbora za evropske integracije Nenad Čanak, članica Odbora za evropske integracije Vesna Marković kao i član Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU – Srbija Milorad Mijatović.

ZADNJE VIJESTI IZ Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision