Friday, 19. April 2024.
Unsko-sanski kanton 4° C Scattered Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

11. Maja. 2019. Zanimljivosti
Černobil: Crvena šuma i dalje najradioaktivija na planeti

Prošle su 33 godine od Černobilske katastrofe kada je u sovjetskoj nuklearnoj elektrani eksplodirao reaktor, šireći pritom radioaktivne materijale po cijeloj zemlji, a najnovija istraživanja pokazuju da su neka mjesta blizu centra eksplozije još uvijek jedna od najradioaktivnijih na planeti, piše “Science Alert”.

Naučnici Univerziteta Bristol prošlog su mjeseca detaljno mapirali nivoe radioaktivnosti u zoni isključenja, odnosno područja koje je još uvijek ozračeno, te su otkrili neka snažna radioaktivna žarišta za koja nijesu znale ni lokalne vlasti.

Stručnjaci su koristili dvije vrste bespilotnih letjelica, dronova, kako bi analizirali 15 kvadratnih kilometara od ukupnih 2.600 zona isključenja. Koristili su pulsne lasere (LiDAR) kako bi odredili reljefne odlike krajolika i gama spektrometar kojim su bilježili nivoe zračenja.

Za oko im je zapela černobilska Crvena šuma, odnosno gusta šuma mrtvih borova koja se proteže na 10 kvadratnih kilometara, a koja se nalazi u blizini ruševina starog reaktora. Šumu je prije 33 godine spalila eksplozija nuklearnog reaktora, a u njoj se i danas nalaze područja s najvećim nivoom radioaktivnosti na cijeloj planeti.

Mada je intenzitet radijacije iznenadio naučnike, sama lokacija tih žarišta bila je očekivana, jer se na tom području odvajalo kontaminirano tlo tokom čišćenja nakon Černobilske katastrofe.

“Sveukupni nivo radioaktivnosti se smanjio, ali još uvijek ima radioizotopa koji će ovdje biti prisutni još dugo vremena” rekao je voditelj projekta, fizičar Tom Skot.

Izgleda da će proći još dugo vremena prije nego što se ponovno nasele napuštena naselja koja su bila smještena blizu nuklearne elektrane u Černobilu, poput poznatog grada duhova Pripjata. Ukrajinske vlasti procjenjuju da će morati proći nekoliko desetina hiljada godina prije nego što će ovo područje postati sigurno za ponovni boravak građana.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision