Subota, 17. Avgusta 2019.
Unsko-sanski kanton 3° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

Izvor vijesti: rtcg.me17. Avgusta. 2019. Zanimljivosti
Čestice plastike i u snijegu Alpa i Arktika

Sitne čestice plastike pronađene su u visokim koncentracijama u uzorcima snijega sa švicarskih Alpa, dijelova Njemačke i Arktika. Uočene su čak i na udaljenoj grupi ostrva Svalbard, koja se nalazi u Arktičkom okeanu. Naučnici smatraju da su čestice mikroplastike na ta mjesta donijele jake struje vjetrova, piše “New Scientist”.

“Očigledno je da najveći dio mikroplastike koje nalazimo na sniježnim površinama dolazi iz vazduha. Stoga se s pravom postavlja pitanje koliko mikroplastike mi svakodnevno udišemo”, rekla je biolog Melani Bergman iz Instituta Alfred Vegner u Njemačkoj.

Mikroplastika i u arktičkom moru

Stručnjaci su najveću koncentraciju mikroplastike pronašli u uzorcima prikupljenim blizu seoske ceste u Bavarskoj, a oni su sadržali različite vrste gume koja se koristi u automobilskoj industriji. Na Arktiku su prije svega pronašli čestice nitrilne gume (NBR), akrilata i boje.

Čestice mikroplastike približno su iste veličine kao i zrno polena, a vjetrovima se mogu prenijeti s područja koja se nalaze na ekvatoru sve do Arktika.

Bergman i njene kolege smatraju da velik dio mikroplastike uočene u Evropi, a još više na Arktiku, dolazi iz atmosfere i napadanog snijega, što bi moglo objasniti i veliku količinu tih čestica koju su naučnici pronašli u arktičkom moru i plutajućim santama leda.

“Kada stopostotno utvrdimo da se velike količine mikroplastike mogu prenositi i vazduhom, prirodno se postavlja pitanje koliko plastike mi udišemo”, rekla je Bergman.

Sedmično unesemo mikroplastike koliko je ima u kreditnoj kartici

U junu ove godine objavljena je analiza podataka nedavno provedenog istraživanja koje pokazuje da svaka osoba sedmično u organizam unese putem hrane i pića oko 2.000 čestica plastike, što je proporcionalno količini plastike u jednoj kreditnoj kartici.

“‘Bez plastike u prirodi: procjena ljudske konzumacije plastike iz prirode’ prva je globalna analiza koja koristi podatke iz više od 50 istraživanja s temom ljudske konzumacije mikroplastike. Rezultati su važni za shvatanje uticaja plastičnog zagađenja, te potvrđuju hitnost djelovanja u svrhu smanjenja negativnih uticaja na ekosisteme”, saopštio je Svjetski fond za zaštitu okoline (WWF).

Analiza koju je sproveo australijski Univezitet u Njukaslu, navodi da svaka osoba sedmično unese oko 2.000 čestica plastike, na mjesečnom nivou to dostiže 21 gram, a godišnja konzumacija plastike iznosi čak 250 grama.

Ne iskašljavamo je iz organizma

Zagađenje mikroplastikom nastaje uglavnom kao posljedica raspadanja plastičnog otpada i prošireno je širom planete. Istraživači je pronalaze svuda – u vazduhu, zemljištu, rijekama i najdubljim dijelovima okeana. Čestice mikroplastike otkrivene su u vodi u plastičnim bocama, ali i u vodi iz gradskog vodovoda, u plodovima mora, pa i pivu. U oktobru prošle godine su prvi put pronađene u uzorcima ljudske stolice, što je dokaz da ih ljudi konzumiraju u hrani i piću.

Voda u plastičnim bocama u prosjeku sadrži 22 puta više mikroplastike od vode iz gradskog vodovoda. Osoba koja je pila samo vodu iz plastičnih boca u organizam je godišnje unijela 130.000 čestica u usporedbi s 4.000 iz vode iz gradskog vodovoda, kažu naučnici.

Dodaju da ne znaju tačno što se događa kada se mikroplastika udahne, ali nova studija upućuje na to da većinu čestica koje udahnemo i progutamo. Dakle, ne iskašljemo je niti je izbacimo iz organizma kihanjem.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision