Nedjelja, 14. Jula 2019.
Unsko-sanski kanton 1° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

Izvor vijesti: klix.ba14. Jula. 2019. Bosna i Hercegovina
Članovi Predsjedništva BiH prošle godine nisu pomilovali nijednog osuđenika
Predsjedništvo Bosne i Hercegovine dostavilo je Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine Izvještaj Predsjedništva BiH o pomilovanjima za 2018. godinu, a u kojem je navedeno kako je prošle godine devet osoba zatražilo pomilovanje te da su članovi Predsjedništva BiH odbili pet molbi, dok su četiri obrađene u Ministarstvu pravde BiH tek u 2019. godini.

U svih pet slučajeva sud je iznio mišljenje kako se molba za pomilovanje ne treba uvažiti, dok je Ministarstvo pravde BiH također predložilo da se molbe za pomilovanje odbiju.

Od članova Predsjedništva BiH pomilovanje je tražila osoba osuđena na kaznu zatvora u trajanju od godinu za organizovanje terorističke grupe, osoba osuđena na kaznu zatvora u trajanju od tri godine za produženo krivično djelo poreske utaje ili prevare, osoba osuđena na kaznu zatvora u trajanju od šest godina za terorizam, osoba osuđena na kaznu zatvora u trajanju od dvije godine za organizovani kriminal u vezi s produženim krivičnim djelom poreske utaje i osoba osuđena na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine za neovlašten promet opojnim drogama.

Ministarstvo pravde BiH, pored ovih pet molbi, primilo je tokom 2018. godine još četiri molbe za pomilovanje, a koje su nakon obrade Komisije za pomilovanje (koju imenuje ministar pravde BiH) u 2019. godini dostavljene Predsjedništvu BiH na odlučivanje. Također, Komisija za pomilovanje je u tri slučaja molbe za pomilovanje dostavila na odlučivanje nadležnom ministru pravde FBiH i u jednom slučaju ministru pravde RS-a, dok se četiri zaprimljena predmeta ne odnose na neposredno postupanje po žalbama.

Predsjedništvo BiH, u skladu sa Zakonom o pomilovanju BiH, može osuđenim osobama dati pomilovanje za krivičnopravne sankcije koje je izrekao Sud Bosne i Hercegovine ili drugi sud u Bosni i Hercegovini, kada je na njega Sud BiH prenio vođenje postupka, zatim za krivičnopravne sankcije koje nije izrekao sud u BiH, a izvršavaju se u BiH, kao i za pravne posljedice osuda.

Inače, sve do kraja novembra 2018. godine dužnost članova Predsjedništva BiH obnašali su Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Mladen Ivanić. Njih su na poziciji šefova državne izvršne vlasti, nakon prošlogodišnjih predsjedničkih izbora, naslijedili Milorad Dodik, Željko Komšić i Šefik Džaferović.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision