Utorak, 10. Septembra 2019.
Unsko-sanski kanton 1° C Light Snow
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

Izvor vijesti: nap.ba10. Septembra. 2019. Bosna i Hercegovina
Đukanović – Palmer: Vratiti Beograd i Prištinu dijalogu, tražiti rješenje za funkcionalnu BiH

Zapadni Balkan nema poželjnu perspektivu bez integracije, ocijenio je crnogorski predsjednik Milo Đukanović u razgovoru sa novoimenovanim specijalnim izaslanikom State departmenta za Zapadni Balkan Matthewom Palmerom . 

Đukanović je čestitao Palmeru na imenovanju za ovu odgovornu misiju, što je potvrda intenzivnijeg prisustva SAD-a u regionu, koje Crna Gora u kontinuitetu zagovara.

U saopćenju Đukanovićevog kabineta navodi se da je posebno naglasio važnim što je na toj dužnosti tako dobar poznavalac balkanskih prilika.

Predsjednik Crne Gore kazao je Palmeru da može računati na apsolutno partnerstvo Crne Gore i njega lično da svi zajedno urade ono što je nabolje za region.

Dodao je da obje strane dijele polazne ocjene o problemima u regionu: nedovoljno pouzdan mir i stabilnost i nedovoljno jasna vizija prosperiteta regiona.

“Put za prevazilaženja je integracija, a Zapadni Balkan nema poželjnu perspektivu bez integracije i zato tako snažno zagovaramo politiku proširenja”, kazao je Đukanović.

Palmer je kazao da nije slučajno Crna Gora prva destinacija koju posjećuje na početku mandata, jer je ta zemlja lider i primjer za druge u regionu.

Đukanovića je informisao o prioritetima svoje misije: podsticaj otvaranju pregovora o pristupanju EU za Skoplje i Tiranu, povratak dijalogu Beograda i Prištine i traženje rješenja za funkcionalnost BiH.

Palmer je istakao da u ovim procesima Crnu Goru vidi kao partnera, posebno imajući u vidu dobre odnose koje ima sa zemljama regiona.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision