Četvrtak, 17. Januar 2019.
Unsko-sanski kanton 20° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

Izvor vijesti: klix.ba17. Januar. 2019. Bosna i Hercegovina
Šarović : Kosovo prihvatilo zahtjev BiH za pregovore o ukidanju odluke o taksama
U toku su, kaže, intenzivne pripreme za bilateralne sastanke na ekspertskom nivou kako bi se došlo do adekvatnog rješenja i spriječile daljnje posljedice izazvane spornim prištinskim mjerama.

“Ne možemo predvidjeti ishod, ali važno je da smo uspjeli otvoriti pregovore na ekspertskom nivou. Umjesto da uvodimo kontramjere, što ne bi koristilo nikome, stvorili smo uslove da se problemi rješavaju na stručnom nivou, jer naš primarni cilj je da zaštitimo domaće privrednike koji posljednjih mjeseci ne mogu da izvoze u skladu s pravilima slobodne trgovine i spriječimo daljnje štete”, rekao nam je Šarović.

Inače, Bosna i Hercegovina oštećena je za najmanje 4,5 miliona dolara otkako je Priština uvela takse na proizvode iz naše zemlje.

Kosovski ministar vanjskih poslova Behgjet Pacolli izjavio je u srijedu da se ne može odbiti zahtjev SAD-a za ukidanje carina na proizvode iz Bosne i Hercegovine i Srbije.

Vlada Kosova je početkom novembra usvojila odluku o uvođenju zaštitnih mjera za uvoz svih proizvoda koji se proizvode u Srbiji i BiH. Ova mjera podrazumijevala je taksu od deset posto na sve proizvode koji se uvoze na Kosovo, a porijeklom su iz Srbije i BiH. Međutim, kosovska vlada je krajem novembra povećala takse na 100 posto na robu iz BiH i Srbije.

Srbijanski ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je kako direktna šteta u Srbiji od uvođenja taksi Kosova iznosi čak 34,6 miliona eura, dok je indirektna šteta mnogo veća.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision