Petak, 25. Januara 2019.
Unsko-sanski kanton 8° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

25. Januara. 2019. Bosna i Hercegovina
Šta donosi programska deklaracija koju će u subotu usvojiti Hrvatski narodni sabor?

Ključni dio osmog zasjedanja Hrvatskog narodnog sabora BiH, koje je ove subote zakazano u Mostaru, je usvajanje programske deklaracije. Za nju kažu da će biti obavezujuća za sve “legitimne” predstavnike.

Deklaracija na početku govori kako je BiH naša domovina – nezavisna, cjelovita, stabilna i prosperitetna BiH optimalan okvir za ostvarenje hrvatskih nacionalnih interesa.

“Svjesni činjenice kako u BiH postoje i sasvim drugačiji pogledi o njenoj budućnosti, upozoravamo na opasnost i pogubnost politike koja negira ustavna i dejtonska načela konstitutivnosti i međusobne jednakopravnosti konstitutivnih naroda (unitarizam) i relativizira i negira nezavisnost i cjelovitost BiH (separatizam)”, stoji u tekstu.

Dalje se navodi kako je dejtonska BiH neostvarena država u dubokoj ustavnoj, institucionalnoj i političkoj krizi. HNS navodi kako je strateški cilj hrvatskog naroda u BiH što brže članstvo BiH u EU i NATO-u. Članstvo u EU i NATO-u je najvažniji vanjskopolitički cilj Bosne i Hercegovina kao države i HNS-a BiH kao krovne organizacije hrvatskog naroda u BiH.

“Deklaracija je zamišljena kao čvrsta obaveza nama i snažna poruka svim našim društvenim i političkim partnerima”, poručili su iz HNS-a.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision