Utorak, 17. Septembra 2019.
Unsko-sanski kanton 5° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

Izvor vijesti: rtvusk.ba17. Septembra. 2019. Izdvojeno, USK
Štrajk prosvjetnih radnika na USK i dalje traje, nastava u srednjim školama ipak počela

Sindikat srednjeg obrazovanja Unsko-sanskog kantona (USK) od  ponedjeljka ujutro  postupa po Rješenju Općinskog suda u Bihaću o privremenoj mjeri, kojom je naloženo nesmetano odvijanje obrazovnog i odgojnog procesa u svim srednjim školama na području kantona.

-Odlučili smo poštovati sudsko rješenje o privremenoj mjeri, te ćemo organizirati normalan nastavni proces gdje god to omogući menadžment škola i prisustvo djece. Ovo ne znači da prekidamo štrajk, jer smo već uputili prigovor na ovo sudsko rješenje i nadamo se njegovom brzom ukidanju, kako bismo se vratili generalnom štrajku s minimumom poslova – rekao je predsjednik Sindikata srednjeg obrazovanja USK.

Nastavni proces u osnovnim školama na području ovog kantona odvija se i dalje samo za završne – devete razrede, uz nekoliko izolovanih slučajeva. U svim školama koje su od 2. septembra u štrajku, generalni štrajk je i dalje aktuelan. Nastava se odvija samo za devete razrede. Imamo nekoliko sporadičnih slučajeva, odnosno pritiska pojedinih direktora škola, ali ćemo to nastojati riješiti u toku dana – upozorenjem na kršenje Zakona o radu i štrajku – istakla je predsjednica Sindikata predškolskog i osnovnog obrazovanja Zehra Hadžić.

Vlada USK je na jučerašnjoj sjednici usvojila Odluku o izjednačavanju osnovice za platu zaposlenih u obrazovanju sa ostalim budžetskim korisnicima, te tako ispunila prvi i najvažniji zahtjev sindikata.

-Kao što smo i obećali, u roku od mjesec dana smo prihvatili zahtjev o osnovici za platu, te će ona od augustovske plate iznositi 302 KM. Voljni smo riješiti i pitanja razlike plata, kao i minulog staža. Razliku plata ne možemo isplatiti u ovoj, ali to možemo i hoćemo uvrstiti u Budžet za narednu godinu. Ostajemo pri stavu i raspoloženju da sjednemo za pregovarački sto i postignemo dogovor kojim ćemo svi biti zadovoljni, a naša djeca nesmetano u školskim klupama – riječi su kantonalnog premijera Mustafe Ružnića.

Sindikati radnika u obrazovanju Unsko-sanskog kantona najavili su za četvrtak 19. septembra od 16 do 17 sati na gradskom trgu u Bihaću Protestni skup  zbog, kako navode, nezakonitih pritisaka Vlade USK i pokušaja da se na silu uguši generalni štrajk koji je započet prije dvije sedmice.

ZADNJE VIJESTI IZ Izdvojeno USK

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision