Srijeda, 3. Jula 2019.
Unsko-sanski kanton 14° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

Izvor vijesti: krstarica.rs3. Jula. 2019. Bosna i Hercegovina
Švarc-Šiling upozorava na tešku krizu u BiH, krivac je Dodik

Bosna i Hercegovina je u teškoj krizi koja bi mogla da ima teške posledice, kako za Zapadni Balkan, tako i za čitavu Evropu, upozorava u autorskom tekstu za DW bivši visoki predstavnik u BiH Kristijan Švarc-Šiling, koji jedinog krivca za sve to vidi u aktuelnom predsedavajućem Predsedništva BiH, Miloradu Dodiku.

Švarc Šiling kaže da se neki sigurno pitaju da li je situacija tako teška ili se ipak preteruje, a da je njegov odgovor, nažalost: “ Da, situacija je zaista teška!“ .

„Ako se Zapad i dalje bude zadovoljavao ulogom posmatrača, zemlja će se raspasti i to će imati teške posledice za čitav Zapadni Balkan, ali i za Evropu“, tvrdi Švarc Šiling.

Problem vidi u Milardu Dodiku za kojeg kaže da je „ekstremni srpski nacionalista koji se isključivo rukovodi navodnim srpskim interesima, pri čemu prelazi preko interesa zajedničke države ne obazirući se kakvu joj štetu time nanosi.

„Dodik sam otvoreno kaže da se ne oseća kao predsednik Bosne i Hercegovine, koja za njega u stvarnosti uopšte ne postoji, već da samo zastupa interese srpskog naroda“, kaže Švarc Šiling i tvrdi da je Dodik taj koji sprečava formiranje vlade tako što je odluku jednog od svojih prethodnika Nebojše Radmanovića proglasio nevažećom i prevaziđenom.

Reč je, precizira, o Godišnjem nacionalnom programu („Annual National Programme“), koji je preduslov za put u NATO, za koji je, kako kaže, Dodik svojoj nacionalističkoj partiji Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u Republici Srpskoj naložio da donese odgovarajuću odluku, koja je u suprotnosti sa ranijim odlukama srpskih predstavnika i koju RS ističe kao preduslov za formiranje vlade.

S obzirom na to da partije u drugom i većem entitetu, Federaciji BiH, ne žele da dozvole takvo nedemokratsko i antiparlamentarno ponašanje, vlada ne može da bude formira, što za posledicu ima apsolutnu političku stagnaciju, kaže Švarc Šiling i podseća da je od početka jula nemoguće doneti odluku o usvajanju budžeta tako da niko ne zna kako će se od 1. jula isplatiti plate činovnicima i državnim službenicima.

Poslednji dan kada je Parlament BiH mogao da izabere delegate za Parlamentarnu skupštinu Saveta Evrope bio je 24. jun 2019.

„Ni do tog izbora nije došlo. Razlog nije bio propust Parlamenta BiH, već razlog leži u partiji SNSD čiji je predsednik Dodik. Poslanici SNSD namerno se nisu pojavili na sednici i time su onemogućili izbor delegata za Savet Evrope“, piše Švarc Šiling.

Ukazuje da je Bosna i Hercegovina trenutno jedina zemlja Evrope koja neće biti zastupljena u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope, te da se sve to se dešava u zemlji koja na svom putu ka EU mora da ispuni posebno mnogo zadataka i obaveza.

Pri tom je ovo samo mali presek događanja u protekle četiri sedmice, piše Švarc Šiling ne propuštajući priliku da pomene i, kako kaže, „zgodno“ pismo predsednika Dodika odlazećoj ambasadorki SR Nemačke u BiH Kristijani Hohman, kojim ju je obavestio da ne želi da je primi u oproštajnu posetu.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision