Friday, 29. March 2024.
Unsko-sanski kanton 20° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

5. Decembra. 2019. Region
Čekanje na članstvo u EU šteti Zapadnom Balkanu i Evropi

Čekanje na prijem u EU bez jasnih pravila šteti Zapadnom Balkanu i Evropi u celini, zaključeno je na „Okruglom stolu na visokom nivou na temu procesa evropskih integracija Zapadnog Balkana“ u Evropskom parlamentu.

Delegacija Narodne skupštine Republike Srbije, koja je učestvovala na ovom skupu kao i delegacije iz parlamenata Albanije, BiH, Crne Gore i Severne Makedonije, izrazili su primedbe na usporavanje procesa proširenja i činjenicu da nisu otvoreni pregovori sa Albanijom i Severnom Makedonijoim.

Predsednik Odbora za evropske integracije Nenad Čanak naveo je da čekanje Zapadnog Balkana na prijem u Evropsku uniju, bez jasnih pravila i konkretnih zahteva o tome šta se od država regiona očekuje da urade šteti Zapadnom Balkanu i Evropi u celini, navodi se u saopštenju Narodne skupštine.

„Dovodi se u pitanje značaj truda koji je uložen da bi se prišlo EU i nastavio integrativni proces. Zapadni Balkan, a zatim i čitav prostor Balkana je veoma osetljivo mozaično spojeno područje na kojem se mora postupati izrazito oprezno. Događaji i politička zbivanja na Zapadnom Balkanu ne poznaju granice, i zato nas je sve pogodio izostanak otvaranja pregovora sa Severnom Makedonijom“, naglasio je Čanak.

Članica Odbora za evropske integracije Vesna Marković rekla je da su Briselski sporazum i Berlinski proces uneli novu nadu u odnosima u našem regionu, ali da nakon nekoliko godina kao rezultat imamo takse koje je uvela Priština na proizvode iz centralne Srbije i Bosne i Hercegovine.

Marković se složila sa kolegama iz regiona da je neotpočinjanje pregovora sa Severnom Makedoniji i Albanijom loša poruka za region.

„Svi se suočavamo sa svojim izazovima, kako EU, tako i Zapadni Balkan. Neki od izazova su zajednički i zahtevaju saradnju, a to smo videli na primeru migrantske krize. Verujem da će Evropska unija opstati, najverovatnije u nekom drugom obliku i da će istovremeno nastaviti proces proširenja“ dodala je Vesna Marković.

Programom Okruglog stola predviđeno je da se vodi debata o novim perspektivama proširenja Evropske unije i o ulozi parlamenata u osnaživanju reformske agende.

Iz Evropskog parlamenta su pored predsednika Davida Sasolija, učestvovali potpredsednici Fabio Kastaldo, Livia Jaroka, Dimitrios Papadimoulis i veći broj članova Evropskog parlamenta. U ime Evropske komisije skupu se obratio Oliver Varhelji.

U sastavu delegacije Narodne skupštine bili su predsednik Odbora za evropske integracije Nenad Čanak, članica Odbora za evropske integracije Vesna Marković kao i član Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU – Srbija Milorad Mijatović.

ZADNJE VIJESTI IZ Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision