Thursday, 18. April 2024.
Unsko-sanski kanton 12° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

22. Marta. 2019. USK
ŠPD “Unsko-sanske šume” obilježilo Svjetski dan šuma

 

Obilježavanje značajnijih ekoloških datuma, tradicija je u Šumsko-privrednom društvu “Unsko-sanske šume” d.o.o Bosanska Krupa još od njegovog osnivanja. Ovi datumi, svake godine, obilježavaju se različitim aktivnostima koje se, veoma često, realizuju u saradnji sa lokalnom zajednicom. Tako je i danas obilježen 21. mart Svjetski dan šuma. Ovaj značajan ekološki datum obilježen je u svim podružnicama Unsko-sanskih šuma. Pored svojih redovnih aktivnosti, ŠPD „Unsko-sanske šume“ organizirale su brojne aktivnosti koje imaju za cilj da ukažu na značaj šuma za život na Zemlji i potrebu njihovog očuvanja i zaštite.

U podružnici „Šumarija“ Bihać, povodom Svjetskog dana šuma, organizirana je posjeta Osnovnoj školi Ripač, koja ovih dana slavi svoju 110-u godišnjicu, gdje su mladi šumarski stručnjaci, angažovani u Unsko-sanskim šumama, održali prigodno predavanje o značaju šuma za život ljudi, te zajedno zasadili 110 sadnica šumskih i hortikulturnih vrsta. Edukativna druženja sa učenicima osnovnih i srednjih škola organizirana su u skoro svim općinama Unsko-sanskog kantona. Prigodna predavanja o značaju šuma održana su u Osnovnoj školi Ahmet Hromadžić u Bosanskom Petrovcu i Mješovitim srednjim školama u Bosanskoj Krupi i Ključu. Organizirana su i druženja sa najmlađim uzrastima. U dječijim vrtićima Krajiška radost u Sanskom Mostu i dječijem obdaništu u Bosanskoj Krupi, mladi su mogli da nauče puno zanimljivosti o šumama i mnogobrojnim koristima koje šuma pruža čovjeku.

Konkretnije aktivnosti povodom međunarodnog Dana šuma provedene su u općini Cazin gdje su zaposlenici ovdašnje Šumarije, zajedno sa članovima Lovačkog društva „Jelen“ zasadili oko 3000 sadnica smrče. Podružnica „Rasadnik“ Cazin, upriličila je druženje sa učenicima i nastavnicima Osnovne škole Cazin 2 kojom prikom je zasađen Drvored prijateljstva. U ovoj akciji učešće su uzeli i srednjoškolci Cazinske Gimnazije i Medrese te učenici osnovnih škola Tržačka Raštela i Pećigrad.

ZADNJE VIJESTI IZ USK

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision