Friday, 26. April 2024.
Unsko-sanski kanton 14° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

17. Septembra. 2019. Izdvojeno, USK
Štrajk prosvjetnih radnika na USK i dalje traje, nastava u srednjim školama ipak počela

Sindikat srednjeg obrazovanja Unsko-sanskog kantona (USK) od  ponedjeljka ujutro  postupa po Rješenju Općinskog suda u Bihaću o privremenoj mjeri, kojom je naloženo nesmetano odvijanje obrazovnog i odgojnog procesa u svim srednjim školama na području kantona.

-Odlučili smo poštovati sudsko rješenje o privremenoj mjeri, te ćemo organizirati normalan nastavni proces gdje god to omogući menadžment škola i prisustvo djece. Ovo ne znači da prekidamo štrajk, jer smo već uputili prigovor na ovo sudsko rješenje i nadamo se njegovom brzom ukidanju, kako bismo se vratili generalnom štrajku s minimumom poslova – rekao je predsjednik Sindikata srednjeg obrazovanja USK.

Nastavni proces u osnovnim školama na području ovog kantona odvija se i dalje samo za završne – devete razrede, uz nekoliko izolovanih slučajeva. U svim školama koje su od 2. septembra u štrajku, generalni štrajk je i dalje aktuelan. Nastava se odvija samo za devete razrede. Imamo nekoliko sporadičnih slučajeva, odnosno pritiska pojedinih direktora škola, ali ćemo to nastojati riješiti u toku dana – upozorenjem na kršenje Zakona o radu i štrajku – istakla je predsjednica Sindikata predškolskog i osnovnog obrazovanja Zehra Hadžić.

Vlada USK je na jučerašnjoj sjednici usvojila Odluku o izjednačavanju osnovice za platu zaposlenih u obrazovanju sa ostalim budžetskim korisnicima, te tako ispunila prvi i najvažniji zahtjev sindikata.

-Kao što smo i obećali, u roku od mjesec dana smo prihvatili zahtjev o osnovici za platu, te će ona od augustovske plate iznositi 302 KM. Voljni smo riješiti i pitanja razlike plata, kao i minulog staža. Razliku plata ne možemo isplatiti u ovoj, ali to možemo i hoćemo uvrstiti u Budžet za narednu godinu. Ostajemo pri stavu i raspoloženju da sjednemo za pregovarački sto i postignemo dogovor kojim ćemo svi biti zadovoljni, a naša djeca nesmetano u školskim klupama – riječi su kantonalnog premijera Mustafe Ružnića.

Sindikati radnika u obrazovanju Unsko-sanskog kantona najavili su za četvrtak 19. septembra od 16 do 17 sati na gradskom trgu u Bihaću Protestni skup  zbog, kako navode, nezakonitih pritisaka Vlade USK i pokušaja da se na silu uguši generalni štrajk koji je započet prije dvije sedmice.

ZADNJE VIJESTI IZ Izdvojeno USK

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision