Tuesday, 16. April 2024.
Unsko-sanski kanton 0° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

19. Oktobra. 2019. Bosna i Hercegovina, Izdvojeno
Spas Balkana je u ekonomskom savezu država

Zajednički pristup sa Sjevernom Makedonijom, Crnom Gorom, Srbijom i Albanijom svima bi nam pomogao u tome da nas Evropska unija ozbiljnije shvati.

Vijeće ministara BiH usvojilo je Akcioni plan za realizaciju prioriteta iz Analitičkog izvještaja Evropske komisije, koji je dio Mišljenja o zahtjevu naše zemlje za članstvo u Evropskoj uniji. Radi se o sveobuhvatnom planskom dokumentu koji se odnosi na cijelu BiH i sadrži 729 planiranih mjera za provedbu 115 prioriteta, koje je EK izdvojila za BiH i koje je neophodno ispuniti na putu ka članstvu.

Suzbijanje korupcije

U okviru dokumenta predviđen je niz mjera usmjerenih ka poboljšanju stanja u brojnim sferama društva. Stanje u pravosuđu se planira popraviti kroz izmjene Zakona o VSTV-u. Tu je i oblast na koju nas redovno opominju iz Unije – reforma javne uprave. Stoga je neophodno da ova oblast bude jedan od prioriteta. Mjere su predviđene i za potrebe jačanja kapaciteta za borbu protiv korupcije. Tako je u planu usvajanje strategije 2020-2024. do maja iduće godine, ali i uspostavljanje mehanizma praćenja rješavanja predmeta korupcije u sudovima. VSTV je dužan provesti Peer Rewiev preporuke i preporuke OSCE-a u svrhu rješavanja predmeta korupcije u sudovima. U okviru Akcionog plana je predviđen niz mjera za unapređenje ekonomskog razvoja, potom pojednostavljivanje i usklađivanje postupka registracije i izdavanja dozvola poslovnim subjektima na nivou entiteta radi poboljšanja poslovnog okruženja i kreiranja jedinstvenog ekonomskog prostora kroz usvajanje izmjena zakona o registraciji poslovnih subjekata.

​Draško Aćimović, bivši ambasador BiH u Belgiji, za Oslobođenje kaže kako naša zemlja na putu ka EU treba koristiti metode Višegradske grupe.

– Dakle, zajednički pristup sa Sjevernom Makedonijom, Crnom Gorom, Srbijom i Albanijom. Da se napravi ekonomski savez koji bi unutar sebe profunkcionisao, sa puno bržim i lakšim protokom robe i usluga. Podizanje standarda privrede bi nam puno pomoglo. Vidjeli ste signal koji su prije nekoliko dana poslali Zaev, Rama i Vučić, predlažući iz Novog Sada zajedničku saradnju. Na tom sastanku nedostaju BiH i Crna Gora, to je put kojim bi se trebalo ići i samo na taj način će nas Evropa primiti, pojašnjava Aćimović.

Dodaje da se kompletan sistem u BiH mora reorganizovati, te da se mora napraviti funkcionalna država koja će odgovarati zahtjevima.

– Ne može se više gledati parcijalno na neke oblasti u smislu gori nam kuća, a mi ćemo spašavati prozore i vrata. To nije put. Mora se naći način da se razgovara u cijeloj BiH, podvlači Aćimović.

Da usvajanje Akcionog plana treba pozdraviti, mišljenja je Denis Čarkadžić, politički analitičar iz Sarajeva.

– Ugodno sam iznenađen što je taj obiman dokument izrađen u ovako teškoj političkoj situaciji. Međutim, problemi nas tek čekaju jer Parlament BiH ne radi, kaže Čarkadžić i dodaje da ništa više ne treba očekivati od Unije dok ne počne primjena naših mjera.

– Loptica je u našem dvorištu i mi više nemamo razloga da gledamo u Bruxelles. Treba da radimo na implementaciji 14 osnovnih preporuka iz Mišljenja EK-a i 115 iz popratnog dokumenta, navodi Čarkadžić.

Jučer se sastao i Odbor Vijeća za regionalnu saradnju u Sarajevu, posljednji put u ovoj godini. Predstavljene su aktivnosti provedene od prethodnog sastanka, te date smjernice i odobreni budući planovi.

“U očekivanju zvanične odluke sa sastanka Evropskog vijeća na visokom nivou o otvaranju pristupnih pregovora sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom, za nas je u Vijeću za regionalnu saradnju, kao i za cijeli region, veoma važno da se ponovi da je zapadni Balkan sastavni dio EU. Proces evropskih integracija treba se uvijek kretati naprijed, a efekti negativne odluke neće biti nimalo laki za region”, rekla je generalna sekretarka Vijeća Majlinda Bregu.

Pismo Komšića

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić jučer je liderima Evropske unije pisao povodom aktuelnih diskusija u Uniji o otpočinjanju pregovora Sjeverne Makedonije i Albanije, imajući u vidu da su ti procesi postali upitni. Komšić smatra da je važno da pomenute dvije države ubrzano nastave svoj put u procesu stabilizacije i pridruživanja koji se odnosi isključivo na zemlje jugoistočne Evrope, čime se zapravo šalje pozitivna poruka cijeloj regiji, a samim tim i Bosni i Hercegovini.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Izdvojeno

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision