Nedjelja, 14. Septembar 2014.
Unsko-sanski kanton 1° C Scattered Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

14. Septembar. 2014. Svijet, Vijest dana, Vijesti
Abadi najavio prestanak napada na civilne zone u Iraku – Obama: Borba protiv džihadista ne može biti samo američka

Premijer Iraka Hajdar el-Abadi izjavio je da iračka vojska neće više bombardovati civilne zone, čak i u gradovima pod kontrolom “Islamske države”, ali ne odustaje od napora da ih uništi.

Abadi je u poruci na Twitteru naveo da je to naređenje vojnom zrakoplovstvu izdao još u četvrtak, dan nakon posjete američkog državnog sekretara Johna Kerryja Iraku.

Prema njegovim riječima, vođe sunitskih plemena, za koje se Amerikanci nadaju da će ih ubijediti da se pridruže borbi protiv sunitskih ekstremista iz Islamske države, zatražili su prestanak zračnih napada, a da će zauzvrat podržati iračku vladu, u kojoj dominiraju šiiti. Jedna od najvećih sunitskih stranaka u Iraku – Mutahidun, pozdravila je Abadijevu odluku, ocijenivši da će to ohrabriti mještane u sunitskim zonama da se bore protiv “Islamske države”.

Njemačka će uputiti 40-ak vojnih stručnjaka u Irak koji će obučavati kurdske borce u borbi protiv sunitskih ekstremista iz Islamske države, saopštila je Njemačka vojska i dodala da će grupa kurdskih vojnika doći u Njemačku na obuku. Vojska je navela da je već poslala šest svojih vojnika u Erbil kako bi pomogla u koordinisanju akcije protiv Islamske države. “Ostali vojnici će odlaziti u malim grupama, čim u Irak stigne prva isporuka oružja”, precizirala je Njemačka vojska.

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, Barak Obama, istakao je da borba protiv džihadista Islamske države “ne može da bude samo američka borba” i da treba izbjeći greške iz prošlosti. Obama je rekao da je vojna kampanja protiv Islamske države drugačija od ratova u Iraku i Avganistanu i da u njoj učestvuje šira koalicija. Bijela kuća objavila je u petak da su SAD u ratu sa ekstremistima Islamske države.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet Vijest dana Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision