Subota, 3. August 2019.
Unsko-sanski kanton 5° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

Izvor vijesti: vijesti.ba3. August. 2019. Bosna i Hercegovina
Ahić: Iako je ruski uticaj na Balkanu velik i opasan, vojna baza u RS je nerealna zamisao
Profesor na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije u Sarajevu Jasmin Ahić mišljenja je da izgradnja vojne baze Rusije u bh. entitetu RS nije realna opcija ni u kom slučaju.
“Istina je da je ruski sigurnosni, pa u posljednje vrijeme i konkretni vojni uticaj sa zajedničkim vojnim vježbama i ‘donacijama’ vojne opreme, izuzetno veliki i opasan za Zapadni Balkan, ali nije toliki da bi se moglo razmišljati o vojnim bazama”, kaže profesor Ahić za Vijesti.ba komentarišući pisanje njemačkih medija o ruskom uticaju na RS i Srbiju.

Njemački list Die Welt, podsjećamo, u analizi povodom ruske isporuke trideset oklopnih vozila BRDM-2 i modernizovanih tenkova T-72 Srbiji, pisao je o tome da NATO na Zapadnom Balkanu računa prije svega na Albaniju, Kosovo i Hrvatsku, a da se Rusija koncentriše na Srbiju i RS.

“Rusija želi vojnu bazu RS”, navodi, između ostalog, ovaj list.

S druge strane, profesor Ahić smatra kako to nije realna opcija.

“Naime, za vojnu bazu kao jedan vid ‘extrateritorijalnog’ djela Rusije su potrebni daleko značajniji uslovi, politički opredjeljenje i mnoge druge ozbiljne stvari koje bi jedna država morala ustupiti drugoj kako bi se realizirala vojna baza. Ako takvo nešto nije uradila ni u najblažem obliku sa ruskim ‘humanitarnim’ centrom u Nišu ni Srbija, čak nije u tom centru za ruske državljane koji rade u toj ‘misiji’ isposlovala niti im uspjela osigurati najniži diplomatski statut i okvir, onda su opcije vojnih baza u entitetu RS u BiH nerealna zamisao”, zaključuje naš sagovornik.

(Vijesti.ba)

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision