Petak, 26. Juli 2019.
Unsko-sanski kanton 11° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

Izvor vijesti: vijesti.ba26. Juli. 2019. Izdvojeno, Region
Akcija “Familia”: Razbijen balkanski lanac, oduzet kokain i dva miliona eura

Europska policijska agencija EUropol saopštila je danas da je međunarodnom operacijom razbijen balkanski kriminalni lanac koji je privatnim avionima prebacivao kokain iz Јužne Amerike u Evropu.

U akciji “Familia” uhapšeno je ukupno 16 osoba, od koji 11 u evropskim zemljama Hrvatskoj, Češkoj, Srbiji i Švicarskoj, te pet u Hong Kongu. Policija je zaplijenila više od tone kokaina, više od 600 kilograma u Švicarskoj i 421 kilogram u Hong Kongu.

U Hrvatskoj, Češkoj, Srbiji, Sloveniji i Švicarskoj zaplijenjeno je dva miliona eura i skupocjeni predmeti u vrijednosti većoj od milion eura (satovi, vozila).

Ova operacija bila je dio šire evropske strategije protiv zapadno-balkanske mreže organizovanog kriminala, poznate pod nazivom Balkanski kartel i njegove top mete, kojom je koordinirala Hrvatska, a podržale su je vlasti nadležne za provođenje zakona iz EU i sa zapadnog Balkana, kao i američka DEA, te Evropol.

Europol ističe da su balkanski krijumčari koristili privatne avione za prebacivanje kokaina iz Јužne Amerike u Evropu, te da su brodovima prebacivali narkotike u Hong Kong i Makao.

ZADNJE VIJESTI IZ Izdvojeno Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision