Subota, 2. Februar 2019.
Unsko-sanski kanton 25° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

Izvor vijesti: vijesti.ba/FENA2. Februar. 2019. Bosna i Hercegovina
Ambasador Mominah: Vizni režim je velika prepreka za Saudijce
Ambasador Kraljevine Saudijske Arabije Hani bin Abdullah Mominah smatra da je vizni režim velika prepreka za građane Kraljevine koji imaju želju da posjete Bosnu i Hercegovinu.

Bosnu i Hercegovinu posjećuje veliki broj turista iz čitavog svijeta. Tome, pored ostalog doprinosi i liberalizacija viznog režima, kao vid slobodnog kretanja ljudi.

Naročito je primjetna posjeta turista iz Kraljevine Saudijske Arabije, iako im je potrebna viza.

To je potvrdio i ambasador Mominah koji je u izjavi za Fenu kazao da građani Bosne i Hercegovine posljednjih godina svjedoče dolasku velikog broja saudijskih turista.

Tokom 2016. godine, naveo je on, broj Saudijaca koji su posjetili Bosnu i Hercegovinu dosegao je 18.000, ta se cifra naredne 2017. godine popela na 24.000, a već 2018.godine bilo je više od 30.000 gostiju.

U glavnom gradu Bosne i Hercegovine, Sarajevu, u toku 2018. godine ostvareno je 67.587 noćenja što je za 46,7 posto više u odnosu na 2017. godinu.

Ambasador Mominah je primijetio da postoje određeni pokušaji u Bosni i Hercegovini da se infrastruktura prilagodi potrebama saudijskih turista s aspekta investiranja na polju hotelijerstva i pružanja odgovarajućih usluga.

Također, smatra da bi se povećao broj posjeta državljana Kraljevine ukoliko bi bili oslobođeni viza.

– Ambasada se još konstantno obraća nadležnim institucijama u Bosni i Hercegovini kako bi se saudijski državljani oslobodili viznog režima, uspostavila direktna zračna linija između Rijada i Sarajeva i kako bi se radilo na svemu što ima za cilj da se saudijskim turistima osigura ugodan boravak – zaključio je ambasador.

Očekuje se veći broj posjeta Saudijaca nakon što je bh. aviokompanija FlyBosnia otvorila direktnu liniju Sarajevo – Rijad i to po vrlo povoljnim cijenama.

Ambasador Mominah naglašava da državljani Kraljevine Saudijske Arabije vole narod Bosne i Hercegovine, ali im odgovara i klima, uživaju u zimskoj čaroliji, očarani su prirodnim bogatstvom BiH, ljepoti rijeka, šuma, planina…

– Poslovni ljudi, biznismeni u tome vide velike mogućnosti investiranja u BiH, stoga je neophodna liberalizacija viznog režima – zaključio je ambasador Kraljevine Saudijske Arabije Hani bin Abdullah Mominah.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision