Subota, 10. Maj 2014.
Unsko-sanski kanton 1° C Few Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

10. Maj. 2014. Bosna i Hercegovina, Izdvojeno
Antifašisti odali počast žrtvama istorijske Bitke na Neretvi

Danas je u Jablanici obilježena 71. godišnjica Bitke na Neretvi, gdje su antifašisti iz cijelog regiona odali počast žrtvama historijske bitke, svim poginulim borcima NOR-a, kao i borcima odbrambenog rata koji se ovdje vodio od 1992. do 1995. godine. Centralni događaj obilježen je polaganjem cvijeća na spomen obilježju Muzeja Bitke za ranjenike na Neretvi u Jablanici.

Cvijeće su položili delegacija Glavnog odbora Saveza antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata u Bosni i Hercegovini (SABNOR), član Predsjedništva BiH Željko Komšić, ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija, ministra odbrane BiH Zekerijah Osmić, ministar prometa i komunikacija BiH Damir Hadžić, premijer Federacije BiH Nermin Nikšić, načelnik Općine Jablanica Salem Dedić i predstavnici republičkih odbora SABNOR-a Crne Gore, Hrvatske i Slovenije.

Prisutnima su se obratili i načelnik Općine Jablanica Salem Dedić, potpredsjednik GO SABNOR-a Slobodan Popović, Hrvoje Mimica, učesnik bitke na Neretvi i Sutjesci kao i predstavnici republičkih odbora SABNOR-a Crne Gore, Hrvatske i Slovenije.

U okviru obilježavanja 71. godišnjice Bitke na Neretvi u holu Muzeja Bitke za ranjenike na Neretvi u Jablanici upriličena je i izložba. Nakon toga, održana je manifestacija “Cvijet za ranjenike”, kada je sa mosta u Neretvu bačen 71 karanfil u znak sjećanja na poginule borce.

Bitka na Neretvi 1943. godine, poznata i kao Bitka za ranjenike, je bila završna bitka Četvrte neprijateljske ofenzive kojom su jugoslavenski partizani izvršili proboj iz osovinskog obruča, nanijevši poraz četničkim i talijanskim snagama u dolini Neretve.

Legendarna Bitka za ranjenike na Neretvi, jedna je od najhumanijih bitaka u historiji ratovanja i ratne operacije koja je presudno utjecala na tok Narodnooslobodilačke borbe 1941. -1945. i Drugog svjetskog rata na našim prostorima.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Izdvojeno

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision