Petak, 13. Juni 2014.
Unsko-sanski kanton 0° C Few Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

13. Juni. 2014. Svijet, Vijesti
Austrijska vojska pred stečajem

Austrijska vojska nalazi se pred finansijskim kolapsom, tvrdi bečki dnevnik “Esterajh” dodajući da armija mora ove godine da uštedi 45 miliona evra i da su posljedice toga “brutalne”. Od jeseni vojska neće više imati para da plaća račune za gorivo za svoja vozila.
U vojsci ima svega još 12 umjesto 18 pilota za borbene avione “Eurofajter”, a 900 Pincgauer terenska vozila se prodaje, jer nedostaje novac za popravke i održavanje.
Radikalna obustava nabavki pokazuje u kojoj je teškoj situaciji vojska i prikazuje prave dimenzije kursa štednje Ministarstva odbrane. U internom dokumentu Ministarstva, prenosi list, bukvalno stoji “zabranjene su sve nabavke”. Austrijska vojska na osnovu toga ne smije da kupuje vozila, nove oružane sisteme, ali ni municiju ili uniforme. Vojska može kupovati samo ako, kako dodaje dokument, u slučaju da “se očekuje neposredna šteta po Republiku Austriju”. Vojni ekspert Gerald Karner kaže da se takvim mjerama štednje uništava vojska, dodajući da je ono što treba vojsci prava reforma struktura. Plan štednje zadaje veliku brigu ministru odbrane Geraldu Klugu, koji sam tvrdi da se radi o ogromnom zalogaju, jer je vojska prevelika za budžet od dvije milijarde evra. Zbog toga Klug pokušava da zarađuje i samo ove godine u planu je prodaja 144 vojnih nekretnina koje treba da donesu 29 do 35 miliona evra u vojni budžet, a 2015.prodajom treba da se zaradi dodatnih 40 miliona evra.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision