Utorak, 9. Septembar 2014.
Unsko-sanski kanton 0° C Light Snow
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

9. Septembar. 2014. Bosna i Hercegovina, Izdvojeno, Vijesti
Autoceste FbiH – Međugorje – Bijača: 16. septembra dobivamo novih 10 km autoceste

MEĐUGORJE – Puštanjem dionice autoceste od petlje Međugorje do međunarodnog graničnog prijelaza Bijača, koje će biti otvorena 16. septembra, Bosna i Hercegovina će dobiti novih deset kilometara moderne autoceste, piše bh. novinska agencija Patria (NAP).

Ovu dionicu nedavno je u svom tekstu o izgradnji autoceste kroz BiH, odnosno problemima i modernim rješenjima na dionici koridira 5C koji prolazi kroz BiH, spominjao i autor Guy Woodford u svjetski renomiranom mediju specijaliziran za izgradnju autocesta “World Highways“.

Na ovoj dionici nalaze se dva mosta Studenčica i Trebižat, jedan vijaduk Pavlovići i tunel Bijela Vlaka.

– Zbog teškog terena, u Bosni je izgrađen velik broj tunela i mostova. Austrijska firma Doka učestvuje u izgradnji a pitanje mostova Studenčica i Trebižat, koji trebaju povezati doline u blizini općine Čapljina, rješava korištenjem ukupno deset konzolnih dizalica – napisao je Woodford.

– S dužinom od 555 metara od jednog potpornog zida do drugog i s najvišom visinom od 81 metra iznad doline, Studenčica je duži i viši most. Četiri superstrukture postavljene su na ukupno pet stupova, a svaka je široka 12,4 metra dok je međusobna udaljenost 120 metara.

Trebižat je sa svojom dužinom od 365 metara i najvišom visinom od 59,5 metara manji most i zahtijeva svega tri stupa. Za izgradnju ovih mostova tvrtka Doka koristi ukupno deset konzolnih dizalica, od kojih se osam koristi na mostu Studeniča, a dva na mostu Trebižat. Zahvaljujući Dokinim konzolnim dizalicama, omogućen je završetak radova osam sedmica ranije – pojasnio je ovaj autor. Radovi na ovoj dionici započeli su u junu 2012., a trasa se financirala kreditom EBRD-a u iznosu 62 milijuna eura. Radove su izvodili češki JV OHL ŽS i bosanskohercegovačka kompanija Niskogradnja iz Laktaša.

Sa ovih deset kilometara, Bosna i Hercegovina će imati ukupno 72 km moderne autoceste, piše NAP.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Izdvojeno Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision