Subota, 12. Oktobar 2019.
Unsko-sanski kanton 0° C Few Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

Izvor vijesti: vijesti.ba12. Oktobar. 2019. Region
Bećirović: “Mali šengen” je dobitak za sve i snažan signal za EU
Direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane, doc. dr. sci. Zijad Bećirović za Vijesti.ba komentarisao je najavljeno uspostavljanje zone “mini Šengena”, koje su u Novom Sadu  dogovorili predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, te premijeri Albanije Edi Rama i Sjeverne Makedonije Zoran Zaev.

Bećirović kaže da je to jedan od rijetkih pozitivnih događaja u regionu kada se radi o međudržavnoj saradnji. Smatra da sasvim sigurno najveća zasluga pripada Vučiću, koji je u posljednje vrijeme najaktivniji u regionu i koji pokušava da rebranduje Srbiju, te je nanovo pozicionira u regionalnim i međunarodnim odnosima.

– Slobodan protok ljudi, roba, usluga i kapitala je ključno civilizacijsko dostignuće ukoliko želimo da unaprijedimo naše međusobne odnose i osiguramo svekoliki prosperitet ljudi na ovim prostorima. Uzmimo u obzir podatak Svjetske banke, da se na graničnim prelazima u regionu godišnje nepotrebno izgubi 26 miliona sati. Zamislite koliki je to gubitak. A koliko je još drugih gubitaka zbog neracionalizacije. Svu tu racionalizaciju možemo sprovesti uglavnom bez većih dodatnih sredstava – navodi Bećirović.

“Mini Šengen” je, ocjenjuje, nadgradnja, odnosno optimizacija centralno-evropskog sporazuma o slobodnoj trgovini CEFTA.

– Mislim, da će se čak i oni koji nemaju namjeru da u ovome učestvuju, a radi se o Crnoj Gori, morati na kraju uključiti, jer nijedna vlast neće moći izdržati pritisak domaće javnosti, odnosno da sebi priušti da u ovome ne sudjeluje. To je dobitak za sve – ističe naš sagovornik.

Potcrtava da je sa skupa u Novom Sadu poslat poziv svima da se uključe u ovaj projekat, jer ga smatraju zajedničkim i niko ga nema pravo sebično prisvajati/individualizirati.

– Ovo je prva faza, ide se korak po korak. Bojim se, kada bi se svi čelnici odjednom okupili, da bi u startu ova prijemčiva inicijativa već propala – naglašava Bećirović.

U projekat ‘mini Šengena’, uvjeren je, uključit će se sve zemlje regiona.

– Ja u to ne sumnjam. Ne možete ostati po strani kada se radi o dobrim stvarima. Građani žele da osjete bolji život i niko nema pravo da im to spriječi ili onemogući – konstatuje Bećirović.

Naredni sastanak predstavnika Srbije, Albanije i Sjeverne Makedonije planiran je za 10. novembar u Ohridu. A potom će uslijediti i skup u Albaniji, na koji su pozvani i predstavnici ostalih zemalja – BiH, Crne Gore i Kosova.

Naš sagovornik smatra kako je važno da se ovaj projekat razvija korak po korak, i da će se ozbiljnim pristupom pokazati da region može pokrenuti pozitivne procese.

– Ovo je sasvim sigurno pozitivan proces u kojem svi dobivaju. Ne vidim nijednog razloga da se svi ne odazovu pozivu na taj sastanak i sudjelovanje u ovom važnom projektu, koji će olakšati život i biznis te unaprijediti saradnju u regionu – dodaje Bećirović.

Na ovaj se način, kaže direktor IFIMES-a, šalje snažan signal Evropskoj uniji da povede više računa o Zapadnom Balkanu.

– Test za EU bit će već naredne sedmice kada se treba odlučivati o dodjeli datuma za početak pregovora EU sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom. Ne bude li EU dodijelila datume za početak pregovora, opravdanim će se postaviti pitanje ima li uopšte smisla težiti za članstvom u EU – zaključuje Bećirović u razgovoru za Vijesti.ba.

D.K.

(Vijesti.ba)

ZADNJE VIJESTI IZ Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision