Srijeda, 12. Juni 2019.
Unsko-sanski kanton 30° C Scattered Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

Izvor vijesti: al jazeera12. Juni. 2019. Zanimljivosti
Beč dobio prve autonomne autobuse

Glavni grad Austrije dobio je prve autobuse bez vozača. U promet su pušteni prvi autonomni električni autobusi bečke kompanije za javni prijevoz “Wiener Linien”.

Dva nova autonomna autobusa bez vozača na električni pogon dio su projekta u koji su bili uključeni Austrijsko ministarstvo prometa, Wiener Linien, Austrijski tehnološki institut, Kuratorij za sigurnost u prometu, Organizacija za kontrolu kvalitete TÜV Austria, Siemens AG Österreich te francuski proizvođač autobusa Navya.

Besplatna vožnja za sve putnike

Cilj projekta bio je u novoizgrađenoj bečkoj gradskoj četvrti Seestadt Aspern uvesti autobusku liniju s autobusima bez vozača koja može funkcionisati u stvarnim uslovima.

Novi su autobusi tokom prošle dvije godine prvo bili testirani bez putnika, a početkom juna prvi su se putnici imali prilike provozati njima. Dionica nove autobuske linije obuhvata deset stanica, a završava kod stanice podzemne željeznice U2, tako da građani iz udaljenijih zgrada vrlo udobno i brzo mogu stići do centra grada. Vožnja novouvedenom autobuskom linijom je potpuno besplatna za sve putnike.

Zbog sigurnosnih se razloga putnici u novim autobusima smiju voziti samo u sjedećem položaju. Svaki autobus ima 11 sjedećih mjesta, pri čemu ih je deset rezervisano za putnike, a jedan za specijalno obučenog operatera koji po zakonu mora biti prisutan tokom vožnje. Operater se u vožnju uključuje u slučaju nenadanih smetnji ili barijera na cesti te vozilo usmjerava alternativnim pravcem.

U proizvodnju ovih dvaju autonomnih autobusa uloženo je 1,5 miliona eura. Autobus se u automatskom modu može kretati brzinom od 20 kilometara na sat a njegovo maksimalno vrijeme rada s jednim punjenjem baterija iznosi devet sati, prenosi portal Bug.hr.

Klasični red vožnje nije zadan, ali putnici se putem QR koda ili internetske stranice bečkog preduzeća za javni prijevoz u svakom trenutku mogu informisati o trenutnom kretanju autobusa.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision