Utorak, 13. Avgusta 2019.
Unsko-sanski kanton -3° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

Izvor vijesti: ekovjesnik.hr13. Avgusta. 2019. Nekategorisano
Beč je „cool“: zone osvježenja usred otoka vrućine

Karta osjeta topline grada Beča pokazala je u kojim dijelovima austrijske metropole prevladavaju posebno visoke temperature. Bečka gradska uprava je stoga pokrenula pilot projekt uređenja rashlađenih „cool“ ulica te su u tri najtoplija gradska okruga stvorene posebne zone osvježenja.

Nedavno objavljena karta osjeta topline za grad Beč pokazala je da posebno visoke temperature prevladavaju u sljedećim dijelovima grada: Fasanviertel (3. okrug Landstraße), Grätzl oko ulice Columbusgasse (10. Favoriten) i oko ulice Hasnerstraße (16. Ottakring).

Prve tri „cool“ ulice (Coole Straßen)

Osim što su identificirana kao tri najtoplija dijela grada, dodatan motiv za stvaranje prve tri „cool“ ulice bila je činjenica što u njima živi velik broj djece i starijih ljudi, a to su kategorije stanovništva posebno ugrožene visokim temperaturama. Kako bi aktualni toplotni val bio barem malo podnošljiviji za Bečanke i Bečane, gradska uprava je u suradnji s 3., 10. i 16. bečkim okrugom pokrenula novi pilot projekt „Coole Straßen“.

„Bilo mi je važno znati gdje se bilježe najviše temperature u gradu, ali još važnije je bilo odmah djelovati“, izjavila je zamjenica bečkog gradonačlnika Birgit Hebein o pilot projektu „Cool ulice“ kojim su se tri bečke lokacije vrlo brzo pretvorile u sjenovita i ozelenjena mjesta za odmor, igru, druženje i razgovore, i takva će ostati naredna četiri tjedna.

„Ove su ulice odabrane zbog svog povoljnog položaja i sjene postojećih stabala i drugog zelenila, a njihovo preuređenje je obavljeno vrlo brzo zahvaljujući suradnji čelnika tri bečka okruga i Grada Beča, odnosno gradskih ureda za ceste i cestogradnju te promet“, kazala je Hebein.

Rashlađene ulice usred bečkih toplinskih otoka

Podsjetimo, gusto izgrađeni i izrazito napučeni 10. bečki okrug Favoriten već je ranije odabran kao ciljno područje provedbe projekta 50 zelenih zgrada jer je u njemu najizraženiji efekt toplinskih otoka pa je i ovim pilot projektom uređen dio ulice Hardtmuthgasse.

ZADNJE VIJESTI IZ Nekategorisano

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision