Ponedjeljak, 29. Jula 2019.
Unsko-sanski kanton 11° C Scattered Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

Izvor vijesti: bhrt.ba29. Jula. 2019. Zanimljivosti
Beč: Projekat “50 zelenih fasada”

Grad Beč intenzivnom planskom sadnjom zelenila i pretvaranjem svake moguće površine u zelenu, uspješno pročišćava zrak i snižava temperaturu u gradu. A odnedavno je startao i projekt “50 zelenih fasada”.

Očekuje se da će Beč u budućnosti biti sve topliji ljeti. Zelene zgrade i fasade snižavaju osjećaj toplote za čak do 13 stupnjeva Celzija. Posebice duž trotoara, zelenilo ima pozitivan utjecaj na mikroklimu. Grad Beč je to prepoznao, pa će 50 besplatnih zelenih fasada u budućnosti rashlađivati njegove stanovnike, ali i pročišćavati zrak.

Grad Beč financira prvih 50 zelenih fasada, a zainteresirani stanari se prijavljuju na konkurs.

“Cilj je da pokažemo kako u gusto naseljenom dijelu grada, desetom distriktu Favoriten, možemo da osiguramo infrastrukturu na ulicama. Postoji mnogo područja bez ikakvog drveća, obloženih betonom i asfaltom, parkinzima itd. I to su klimatski vrlo osjetljiva područja u tom distriktu. Stanari zgrade dobiju svu tu zelenu opremu i sistem besplatno, tako da nemaju troškova. Ali se moraju brinuti o održavanju. To je jako važno jer ovaj sistem zahtijeva brigu. “, kaže Jurgen Prajs (Jurgen Preiss) iz Odjela zaštite okoliša Grada Beča.

Ozelenjivanje fasada, sadnja drveća i proširenje zelenih površina su detaljno razrađeni strategijom za urbane otoke toplote koja sadrži 37 konkretnih mjera.

“Prije dvadeset godina počeli smo razmišljati o urbanoj klimi. Napravili smo istraživanja uz pomoć aviona, pravili infracrvene fotografije koje smo analizirali i otkrili da u gradu postoje urbana ostrva toplote kojima se moramo posvetiti. I shvatili smo koliko je važno očuvati protok vazduha unutar grada, razviti zelena krila, ventilaciju unutar grada, i brinuti se o zelenoj i plavoj infrastrukturi”, rekao je Prajs.

Počeli su 2010. godine na zgradi Odjela za upravljanje otpadom MA 48. Fasada je renovirana i postavljena je zelena fasada površine 850 metara četvornih.

“Tada smo otkrili kako zelena infrastruktura sprečava prodor vrućeg vazduha u zgradu. Oko 50% toplotnog toka je smanjeno ljeti i za četvrtinu zimi. To je ujedno termoizolacija i klimatizacijski sistem za zgradu. Važno je i to što rashlađuje javni prostor van zgrade”, naglašava Jurgen Prajs.

Beč će narednih godina dobiti više od 13 hektara novih parkova, a već sada ih ima 850. Planirana je i sadnja 3.000 drveća godišnje radi smanjenja „urbanih otoka toplote“ u kojima se ljeti izmjeri i do 12 stupnjeva više nego u prigradskim dijelovima. A gradske vlasti već su odobrile novac za nove zelene fasade.

Za održavanje jedne ovakve fasade mjesečno se izdvaja oko 25 eura koje plaćaju stanari zgrade kroz redovne troškove održavanja zgrade. Ukoliko se ovaj projekt pokaže uspješnim, od jeseni će biti dostupan i drugim gradovima širom Austrije.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision