Utorak, 10. Decembra 2019.
Unsko-sanski kanton 0° C Light Snow
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

Izvor vijesti: bhrt.ba10. Decembra. 2019. USK
BH novinari: Medijima moraju biti dostupne informacije o izmještanju migranata

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari poziva Vladu i Ministarstvo unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona (MUP USK), kao i Međunarodnu organizaciju za migracije (IOM) da omoguće sigurno i slobodno izvještavanje svim medijima o premještanju migranata iz kampa Vučjak i s drugih lokacija u Unsko-sanskom kantonu, saopćilo je to udruženje.

Članovi Upravnog odbora BH novinara su potpuno svjesni da je ovo događaj visokog sigurnosnog rizika i s velikim brojem različitih aktera te s potrebnim poštivanjem procedura rada policije i zaštite integriteta samih migranata. S druge strane, ovo je i događaj od javnog značaja za sve stanovnike USK i drugih dijelova BiH, zbog čega je važno javnosti i medijima osigurati tačne, objektivne i balansirane informacije od nadležnih lokalnih vlasti USK, policije i IOM-a, kao i uvid u cjelokupni tok izmještanja migranata.

“U tom kontekstu, Upravni odbor BH novinara zahtjeva od policije i međunarodnih organizacija da radi brojnih medijskih ekipa na području USK, u blizini kampa Vučjak organiziraju pres-konferencije na kojima će s novinarima podijeliti informacije, ali i snimke i fotografije izmještanja migranata te na taj način omogućiti javnosti pristup informacijama u vezi s ovim događajem. Ukoliko MUP USK i IOM nemaju adekvatnu opremu za snimanje ili fotografiranje, dužni su omogućiti medijima snimanje s posebno osiguranog mjesta sve dok traje evakuacija”, dodaje se iz saopćenja.

Istovremeno, Upravni odbor BH novinara apeluje da sve medijske ekipe i novinari pojedinačno poštuju policijske procedure i štite ljudsko dostojanstvo i identitet samih migranata i izbjeglica, uz puno uvažavanje novinarske etike i pravila izvještavanja o ranjivim i ugroženim grupama, bez senzacionalizma i uz prenošenje informacija samo iz zvaničnih izvora.

ZADNJE VIJESTI IZ USK

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision