Petak, 12. Septembra 2014.
Unsko-sanski kanton 0° C Scattered Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

12. Septembra. 2014. Bosna i Hercegovina, Izdvojeno, Vijest dana
BiH: Danas zvanično počinje izborna kampanja za Opšte izbore

Izborna kampanja za Opšte izbore koji se održavaju 12. oktobra  zvanično počinje danas   i trajaće do 11. oktobra u 7.00 časova, kada počinje izborna tišina, sopšteno je iz Centralne izborne komisije. Brojne političke stranke skupovima označavaju početak kampanje.     

Predsjednik Centralne izborne komisije BiH Stjepan Mikić   podsjetio je da vrijeme izborne kampanje predstavlja period u kojem politički subjekti na zakonom utvrđen način upoznaju birače i javnost o programu i kandidatima.

Za danas su najavljeni  brojni skupovi u Federaciji BiH i Republici Srpskoj  kojima stranke najavljuju zvanični početak  kampanje i predstavljaju  svoje izborne programe i kandidate.

Mikić je naglasio da je za vrijeme izborne kampanje političkim subjektima, između ostalog, zabranjeno uklanjanje ili oštećivanje tuđeg izbornog materijala, te ometanje drugih političkih aktivnosti, kao i sprečavanje novinara u obavljanju posla u skladu sa pravilima profesije i izbornim pravilima.

“Jedna od zakonskih zabrana u pravilima ponašanja političkih subjekata u izbornoj kampanji, na koju posebno skrećemo pažnju, jeste korištenje jezika koji bi nekoga mogao navesti ili podstaći na nasilje ili širenje mržnje”, dodao je Mikić.

Prema njegovim riječima, CIK ima ovlaštenja da izrekne novčanu kaznu koja ne prelazi iznos od 10.000 KM, ukloni ime kandidata sa kandidatske liste ili poništi ovjeru političkog subjekta ukoliko se utvrdi kršenje zakona.

IZBORI U BROJKAMA

Za učešće na Opštim izborima 12. oktobra ovjereno je 113 političkih subjekata, od čega 65 političkih stranaka, 24 nezavisna kandidata i 24 koalicije.

Ukupno je ovjereno 735 kandidatskih lista i 7.748 kandidata, od kojih 3.276 ili 42 odsto žena.

Pravo glasa na oktobarskim izborima ima ukupno 3.278.908 birača, od kojih za Federaciju BiH 2.037.076, a Republiku Srpsku 1.241.832.

Izvan BiH biračko pravo moći će da iskoristi 42.139 državljana BiH, od kojih je 16.640 prijavljeno za glasanje za Federaciju, a 25.499 za Republiku Srpsku.

Mikić je pozvao političke subjekte koji učestvuju u izbornom procesu da se uzdrže od korištenja “nacionalističke i antidržavne retorike”, kao i izjava koje dižu tenzije, te da vode fer izbornu kampanju.

“Pozivam i predstavnike medija i birače da daju doprinos da kampanja i cijeli izborni proces protekne u demokratskom okruženju”, dodao je Mikić.
Za praćenje izbornih aktivnosti i rada izborne administracije do sada su akreditovana 82 posmatrača – 34 međunarodna, 47 nevladinih organizacija i jedan politički subjekat /PDP/.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Izdvojeno Vijest dana

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision