Subota, 9. Februar 2019.
Unsko-sanski kanton 21° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

Izvor vijesti: rtvusk.ba9. Februar. 2019. USK
Bihać: Sastanak Aktiva direktora škola i ministarstva obrazovanja

Aktiv direktora Unsko-sanskog kantona jučer je održao sastanak na inicijativu ministarstva obrazovanja. S jedne strane, Pedagoški zavod je prosvjetnim radnicima skrenuo pažnju da zastarjele metode poučavanja djece treba mijenjati dok su, s druge strane, iz ministarstva obrazovanja naglasili potrebu ušteda u obrazovnim insitucijama jer je postojeći sistem neefikasan. Naime, učenika je svake godine sve manje a obrazovni sistem košta isto.

U Unsko – sanskom kantonu svake godine , sve je manje učenika u školskim klupama, a škole koje zatvaraju svoja vrata sve su brojnije. Međutim, promjene nije pratio budžet za obrazovni sistem. Ostao je isti ili se čak, možda, i povećavao , smatra Jasmin Hodžić, predsjednik Aktiva direktora čiji su članovi jučer o ovoj temi, razgovarali sa predstavnicima ministarstva obrazovanja. Obrazovni sistem treba rekonstruisati, jer je postojeći neefikasan i neodrživ i pod hitno mora pretrpiti rezove, zaključak je ljudi koji rukovode školama.

Neefiksan rad , često se odražava i na osnovne potrebe obrazovnih insititucija, otkriva Hodžić, dodajući da škole često na papiru imaju novac kojeg ne mogu potrošiti jer najveći dio distributera raznih roba ne želi da radi sa obrazovnim insititucijama jer sredstva za prodanu robu naplate jako teško.

Do rekonstrukcije obrazovnog sistema u Unsko -sanskom kantonu vodiće članovi komisije koju će, ministarstvo obrazovanja uskoro formirati. Saznajemo, zadatak članova komisije biće odlazak na teren kako bi se s direktorima uvidjeli stvarno stanje u svakoj školi. Osim toga, pred prosvjetnim radnicima je primjena novih metoda učenja, jer su postojeće zastarjele, poručeno je iz Pedagoškog zavoda sa sastanka Aktiva direktora.

ZADNJE VIJESTI IZ USK

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision