Subota, 17. Avgusta 2019.
Unsko-sanski kanton 7° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

Izvor vijesti: klix.ba17. Avgusta. 2019. Izdvojeno, USK
Border Violence: Hrvatska je za dva mjeseca ilegalno vratila 438 migranata u BiH

Organizacija Border Violence Monitoring objavila je izvještaj o prisilnom i ilegalnom vraćanju migranata iz jedne države na teritoriju druge države. Prema njihovim podacima i slučajevima koji su prijavljeni, Hrvatska je u BiH tokom juna i jula nezakonito prebacila 438 migranata.

izvještaju se ističe kako su političari koji su ohrabreni nejasnim signalima iz EU, jasno naznačili da su ove operacije organizovane i naređene iz samog vrha države. Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović je tokom ovog perioda davala kontradiktorne izjave govoreći kako hrvatska granična policija upotrebljava malo nasilja, a potom nikako nasilja, te kako ne vrše ilegalno vraćanje migranta da bi potom rekla kako to vraćanje nije ilegalno.

 

Osvrnuli su se i na zviždača policajaca koji je poslao anonimno pismo ombudsmenu za ljudska prava RH koje je objavljeno, a u kojem policajac priča o naređenjima i načinu kako su migrante tjerali nazad u BiH. Kada uoče grupu migranata putem privatnog mobitela obavještavali su nadležnog kako ništa ne bi bilo snimljeno. Dobili su striktno naređenje da svakom migrantu koji zatraži azil kažu da azila nema, a da su ih pretresali bez ikakvog naloga i oduzimali im stvari. U pismu navodi i kako su ih tukli, a da su neki policajci čak posezali i za oružjem.

ZADNJE VIJESTI IZ Izdvojeno USK

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision