Subota, 22. Juni 2019.
Unsko-sanski kanton 6° C Few Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

Izvor vijesti: bhrt.ba22. Juni. 2019. Bosna i Hercegovina, Izdvojeno
Borka Rudić: Pokušaj zastrašivanja medija i građana BiH

Generalna tajnica Udruženja BH novinari Borka Rudić upozorava na „koordinirano djelovanje” visokih zvaničnika iz pravosudnog sistema radi zastrašivanja medija i građana u BiH.

U izjavi za BHRT Borka Rudić je komentirala najave predsjednika Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) BiH Milana Tegeltije da će podnijeti građanske tužbe za klevetu protiv medijskih kuća i pojedinačnih novinara, političara i drugih lica koja su izjavama u javnosti iznijela ili prenijela „netačne tvrdnje” iz kojih proizilazi da je on počinio bilo kakvu koruptivnu radnju.

„Bh. novinari su reagirali na sličnu najavu iz Tužiteljstva BiH da će procesuirati sve one koji u javnom prostoru govore na negativan način o ovom Tužiteljstvu. Izjave predsjedavajućeg VSTV-a Milana Tegeltije pokazuju da Tužiteljstvo BiH i VSTV rade koordinirano i pokušavaju zastrašiti medije i sve druge građane BiH koji se usuđuju javno komentirati i kritikovati rad Tužiteljstva i predsjedavajućeg VSTV-a”, rekla je Borka Rudić.

Posebno zabrinjava arogancija nositelja najviših funkcija u pravosuđu koji ne žele koristiti postojeće, legalne mehanizme reagiranja na medijske sadržaje kao što je demantij, žalba Regulatornoj agenciji za komunikacije ili žalba Vijeću za štampu na neprofesionalno postupanje novinara, već pokušavaju najavama tužbi izvršiti pritisak na medije pokušavajući zaustaviti kritičko pisanje o radu VSTV-a, naglasila je generalna tajnica Udruženja BH novinari.

„Umjesto da otvore dijalog sa medijima i javnošću, da prihvate kritike i pokažu da su spremni suočiti se i sa vlastitim greškama i kršenjem zakona, oni prijetnjama skreću pažnju javnosti sa priča o kriminalu, korupciji i neprofesionalnom postupanju pravosudnih institucija na teren medija, odnosno svaljuju krivicu na medije”, kazala je Borka Rudić.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Izdvojeno

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision