Srijeda, 17. Juli 2019.
Unsko-sanski kanton 1° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

Izvor vijesti: bhrt.ba17. Juli. 2019. Bosna i Hercegovina, Izdvojeno
Brisel: EK će pružiti dodatnu pomoć BiH u rješavanju migrantske krize

Delegacija Bosne i Hercegovine, predvođena ministrom sigurnosti Draganom Mektićem, danas je u Briselu održala sastanak sa predstavnicima Evropske unije na kojem se raspravljalo o migrantskoj krizi u BiH.

Bh. delegacija je od evropskih zvaničnika zatražila da se ojača uloga Bosne i Hercegovine u mehanizmu za upravljanje migracijama.

Predstavnici Unsko-sanskog kantona (USK), na čelu sa premijerom Mustafom Ružnićem i ministrom unutrašnjih poslova Nerminom Kljajićem, upozorili su da je ovaj kanton najviše pogođen migrantskom situacijom i apelovali da se u najkraćem roku počne sa izgradnjom centara za migrante i u drugim dijelovima BiH, kako bi problem zbrinjavanja migranata bio riješen do zime.

Oni su još jednom pozvali državne institucije da hitno reaguju i rasterete USK od novog migrantskog vala kontrolom i jačanjem istočne granice BiH.

Lokacija Vučjak je, kako kažu, neprihvatljiva kao dugoročno rješenje podsjećajući da je na tom području ranije bila deponija.

Bh. delegacija je, između ostalog, od Evropske komisije zatražila da institucije BiH upravljaju novcem koji Evropska Unija šalje za pomoć migrantima, a na sastanku je razmotreno i pitanje na koji način je do sada utrošeno 13 miliona eura, namijenjenih za rješavanje migrantske krize.

Evropska komisija je izrazila svoju spremnost za pružanje dodatne finansijske i tehničke pomoći Bosni i Hercegovini, te izrazila svoja očekivanja da će BiH što prije dodatno ojačati interne koordinacijske kapacitete.

Također je zaključeno da je od suštinskog značaja jačanje saradnje međunarodnih organizacija koje djeluju u BiH sa vlastima u BiH kako bi se migranti tretirali u skladu sa međunarodnim pravom. Nadalje dogovoreno je da će se naredni sastanak održati u Sarajevu početkom septembra 2019. godine, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Izdvojeno

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision