Petak, 26. Aprila 2019.
Unsko-sanski kanton 3° C Moderate Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

Izvor vijesti: bhrt.ba26. Aprila. 2019. Bosna i Hercegovina
Brojna negodovanja u FBiH zbog poskupljenja plina

Odluka Vlade Federacije Bosne i Hercegovine o poskupljenju plina za skoro 30 odsto naišla je na brojna negodovanja.

Iz Saveza samostalnih sindikata BiH smatraju da je ova odluka neprihvatljiva, posebno u vrijeme kada, kako kažu, oko 60 odsto radnika prima minimalnu platu.

“Prosječna plata pokriva manje od polovine potrošačke korpe za četveročlanu porodicu, poskupljenje plina predstavlja udar na njihove i tako minimalne budžete”, poručili su iz SSSBiH.

Kako su rekli, ovo poskupljenje će dovesti do lančanog povećanja cijena usluga, proizvoda, hrane, lijekova i tako dodatno otežati ekonomski položaj radnika i građana u Federaciji BiH.

“S obzirom na to da Vlada FBiH smatra da je odobreno poskupljenje cijena plina prihvatljivo i razumno, pozivamo ih da jednako promptno sjednu za pregovarački sto sa Savezom samostalnih sindikata BiH i Udruženjem poslodavaca FBiH i odrede najnižu cijenu rada, povećaju minimalnu platu i tako pokažu da, ipak, vode računa o radnicima i građanima u Federaciji BiH”, saopštili su iz SSSBiH.

SDP će tražiti stavljanje van snage odluke o poskupljenju plina

I iz SDP-a osuđuju ovakvu odluku Federalne vlade jer, kako kažu, novo poskupljenje plina, osim kao teret privredi, sa povećanjem od 30 odsto najveću štetu nanijeće bh. građanima.

“To će posebno biti izraženo u glavnom gradu BiH, Sarajevu, gdje cijena plina direktno i najviše utiče na formiranje cijene grijanja preduzeća Toplane”, kažu iz SDP-a.

Prema njihovim riječima, vlast u BiH je potpuno odmetnuta od volje građana, ali će SDP iskoristiti sve mehanizme da zaštiti radnike i građane od nasilja određenih vlastodržaca i to već na narednoj sjednici Parlamenta Federacije BiH, na kojoj će, kako kažu, tražiti stavljanje van snage odluke o poskupljenju plina.

Odluka Vlade F BiH da poveća cjenu prirodnog gasa za 30% je skandalozna. To je direktan udar na životni stadard građana. Ta odluka svjedoći da je Vlada F BiH premijera Novalića u tehničkom mandatu potpuno socijalno neosjetljiva.

Poskupljenje plina predstavlja direktan udar na životni stadard građana

Odluka Vlade FBiH da poveća cjenu prirodnog gasa za 30% je skandalozna. To je direktan udar na životni stadard građana. Ta odluka svjedoči da je Vlada FBiH potpuno socijalno neosjetljiva, izjavio je Nermin Pećanac iz Nezavisne bosanskohercegovačke liste.

Kako je rekao, nikada nije utvrđena ekonomska cijena koštanja prirodnog gasa niti je objašnjeno ko je sve ugrađen u tu cijenu.

“Nikada građani nemaju potpunu informaciju zbog čega raste cjena prirodnog gasa, već se to svodi na uopštena objašnjenja o svjetskim trendovima i povećanju cjene na tržištu”, dodao je on.

Pećanac je istakao da traži od Vlade FBiH da povuče ovu odluku, jer nema adekvatno objašnjenje poskupljenja, te dodao da bi ovim pitanjem trebalo da se “pozabavi” i Tužilaštvo BiH.

Podsjetimo, odlukom Vlade Federacije, plin u FBiH od 1. maja poskupljuje za 30 odsto.

U ovu cijenu, kako je saopšteno, nije uračunat porez na dodanu vrijednost.

Inače odluka je donesena nakon što je 22. aprila Federalnom ministarstvu trgovine BH gas dostavio zahtjev za promjenu veleprodajne cijene prema distributivnim kompanijama.

Tada je traženo povećanje cijena plina za 31,3 odsto, ali je federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić rekao da toliko visoko povećanje cijene ne dolazi u obzir.

Na kraju je ipak cijena plina povećana za 30 odsto.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision