Ponedjeljak, 29. Aprila 2019.
Unsko-sanski kanton 3° C Scattered Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

Izvor vijesti: uskinfo.ba29. Aprila. 2019. USK
CAZIN: Porez državi plaćaju registrirani fotografi, a ilegalni ”mlate pare” po svadbama

U Cazinu je ovog vikenda Kantonalna uprava za inspekcijske poslove (KUIP) Unsko-sanskog kantona (USK) uhvatila “na djelu” nelegalnog fotografa koji je fotografirao mladence i svatove u jednom svadbenom salonu.

Inspektor ga je pozvao da u službene prostorije Kantonalne inspekcije u Bihaću donese svu dokumentaciju za obavljanje fotografske djelatnosti. Osim ovog slučaja inspektori su “pročešljali” i druge krajiške gradove, jer je u toku sezona fotografiranja po osnovnim i srednjim školama, kao i višemjesečna sezona svadbi na kojima fotografi “uzimaju dobre pare”.

Zekerijah Redžić iz Udruženja za promociju i zaštitu fotografske djelatnosti PROZAF BiH  potvrđuje da fotografi u Krajini sa registriranim obrtom posljednje dvije godine pišu inspekcijama i upozoravaju na ovo ” crno tržište”, ali da je tek sad po prvi put reagirala Kantonalna uprava za inspekcijske poslove USK.

“Ilegalci” uzimaju poslove

“Naše udruženje je član Udruženja fotografa BiH koje egzistira četiri godine i nije ovo samo problem krajiških, nego fotografa cijele države. Mi već dvije godine insistiramo na kontrolama rada nelegalnih fotografa, jer ako inspektori kontroliraju mnoge druge djelatnosti, ne znam zašto bi nas izostavljali, tim prije što smo mi dio sistema i plaćamo obavezi državi, a “ilegalci” nam uzimaju poslove”, kazao je Redžić koji se fotografijom bavi već 20 godina.

On ističe kako su glavni problem fotografiranja po školama i vjenčanjima, a manje maturske proslave. Za ovaj posao “u fušu” zarada je velika, tvrde registrirani fotografi.

“U maju djecu po školama od razreda do razreda fotografiraju nastavnici, profesori, učitelji, penzioneri, a svadbe su specijalitet”, kaže Redžić.

On i kolege snimili su stanje na cijelom Kantonu kada je riječ o sivoj ekonomiji u ovoj oblasti. Kažu da je registriranih svega osam, a da znaju za 48 “ilegalaca”, mada vjeruju da ih ima i više. Spisak nelegalnih fotografa dobili su, ističu, kantonalni inspektori u Bihaću.

1.500 svadbi po 1.000 KM

“Osim škola, nama su svadbe najveći problem. Ilegalni fotograf po svadbi uzme 1.000 KM, pa računajte. Samo na području USK preko ljeta bude blizu 1.500 svadbi, pa pomnožite o kakvim se ciframa radi”, govori cazinski fotograf.

Dok fotografi sa registriranim obrtima imaju radno vrijeme, a vikendom nastoje da dogovore svadbe i slične manifestacije, ilegalni fotografi uglavnom rade vikendima.

“Radi se o ljudima iz prosvjete, na budžetima, ima i jedan zaposlen u sudu, konkretno. Oni su vikendom slobodni, uzmu sa sobom dva-tri čovjeka i “mlate” pare po svadbama”, priča Redžić. Dodaje kako su ne samo na području USK nego na nivou BiH napravljeni spiskovi ilegalnih fotografa, te da su sada na potezu inspekcije.

Osim problema sa svadbama i školama , fotografi u BiH, kaže Redžić, rade na zaštiti autorskih prava jer brojni web portali nelegalno koriste njihove fotografije, a za to ne plaćaju nikakvu naknadu. Tu je i višegodišnji problem sa fotografijama za identifikacione dokumente, a ovu bitku, za sada, dobija država ,odnosno sistem CIPS pri ministarstvima unutrašnjih poslova.

ZADNJE VIJESTI IZ USK

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision