Ponedjeljak, 8. Septembra 2014.
Unsko-sanski kanton -4° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

8. Septembra. 2014. USK, Vijesti
Cazin: Voda se povlači, prijete klizišta
Prestankom padavina na području općine Cazin došlo je i do postepenog stabiliziranja stanja na poplavljenim područjima u slivu rijeke Mutnice, kao i nekoliko manjih rječica i potoka. U slivu Mutnice voda se povukla sa dijela gdje je bila poplavila putnu komunikaciju i mostove, kao i nekoliko stambenih objekata, ali se u velikoj mjeri i dalje zadržala na poljoprivrednom zemljištu.
Za razliku od Mutnice, Korana se povlači nešto sporije, s obzirom da se u nju ulijevaju Mutnica i sve ostale rječice i potočići na području općine Cazin. Nakon poplava i usljed obilnih padavina i ovog je puta zabilježena pojava novih klizišta.- Stanje je sada daleko bolje nego prije dan –dva, kada su bile nadošle Korana i Mutnica.
Prestankom poplava dolazi do pojave novih klizišta ili aktiviranja starih, pa smo primili dojave o pojavi 10 – tak novih klizišta“ – rekao je Said Mujić, šef Službe za Civilnu i protupožarnu zaštitu općine Cazin.Poplavama i klizištima i ovog su puta zahvaćena područja onih Mjesnih zajednica, gdje svaka obilnija padavina stvara probleme. No ima i novih područja, gdje su klizišta prvi put zabilježena.- Kada su poplave u pitanju, one se uvijek dešavaju na gotovo istim područjima, a to je područje sliva rijeke Mutnice, odnosno naselja Ćoralići, Mutnik, Pjanići, Tržačka Raštela, Tržac i dio prema Šturliću.
Kada su klizišta u pitanju, to su tereni koji spadaju u četvrtu kategoriju stabilnosti s aspekta gradnje, a to su Tržačka Raštela, Tržac, Tržačka Platnica, Šturlić, Šturlićka Platnica, Hadžin potok, dio Johovice, područje Krivaje, te manji dijelovi Mutnika, Seferagića i Ćoralića. Sada imamo pojavu klizišta i na Skokovima, tačnije mjestu Žunići, kao i pojavu klizišta u Donjoj Lučkoj, Torićima, Gornjoj i Donjoj Koprivni“ – dodaje Said Mujić.Predstavnici nadležnih općinskih organa će izlaskom na teren utvrditi pojavu i obim klizišta, jer se u nekim slučajevima radi i o odronima, koji ugrožavaju okolne objekte. Ono što je sigurno – trebaće i vremena i novca, da se saniraju posljedice poplava i klizišta na području općine Cazin.

ZADNJE VIJESTI IZ USK Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision