Četvrtak, 22. Avgusta 2019.
Unsko-sanski kanton 1° C Snow
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

Izvor vijesti: klix.ba22. Avgusta. 2019. Bosna i Hercegovina
CIK: Zoran Tegeltija ispunjava uslove za mandatara za sastav Vijeća ministara BiH
Kako je saopćeno iz CIK-a, ova tema je razmatrana po zahtjevu Predsjedništva BiH, kao organa nadležnog za imenovanje predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, a u skladu sa i na osnovu ovlaštenja iz člana 10b. i 10c. Zakona o Vijeću ministara BiH.

Centralna izborna komisija BiH je u postupku provjere utvrdila da predloženi kandidat trenutno obavlja dužnost narodnog poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske. U slučaju da Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH potvrdi imenovanje ovog kandidata, CIK će postupiti u skladu sa odredbama člana 1.10. Izbornog zakona BiH, naveli su u saopćenju za javnost.

Podsjetimo, Prema ranijim saznanjima portala Klix.ba, provjera Tegeltije zatražena je i od SIPA-e i OSA-e i to iz kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića. Ovo je dokaz spremnosti da Tegeltija, inače SNSD-ov kadar, bude imenovan za mandatara za Vijeće ministara BiH. Ipak, neizvjesno je kada i da li će se imenovanje zaista i dogoditi s obzirom da su članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović već više puta poručili da neće glasati za mandata Vijeća ministara ukoliko Milorad Dodik ne pristane na slanje Godišnjeg nacionalnog plana (ANP) u sjedište NATO-a, a Dodik je istakao da “srpska strana tokom njegovog mandata neće glasati za ANP”.

Sporazumom od 5. augusta 2019. godine lider SDA Bakir Izetbegović, SNSD-a Milorad Dodik i HDZ-a BiH Dragan Čović dogovorili su raspodjelu resora, a prema toj križaljci SNSD će, pored predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH dobiti Ministarstvo saobraćaja i komunikacija, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa i Ministarstvo za ljudska prava.

SDA će dobiti Ministarstvo vanjskih poslova, Ministarstvo sigurnosti i Ministarstvo odbrane, dok će HDZ-u pripasti Ministarstvo pravde, Ministarstvo civilnih poslova i Ministarstvo finansija.

Tada je naglašeno i da u slučaju neimenovanja Vijeća ministara u roku od 30 dana od potpisivanja taj sporazum prestaje vrijediti.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision