Ponedjeljak, 20. Maj 2019.
Unsko-sanski kanton 8° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

Izvor vijesti: rtcg.me20. Maj. 2019. Region
Crna Gora najbliža ulasku u EU

Crna Gora je sada najbliža ulasku u Uniju, ali se ne bi trebalo opterećivati rokovima, već što brže sprovodite reforme zbog građana, kaže u razgovoru za Pobjedu direktor Višegradskog fonda Andor David.

Direktor Višegradskog fonda Andor David (Foto: Facebook)Direktor Višegradskog fonda Andor David (Foto: Facebook)

Višegradski fond je međunarodna organizacija koju su osnovale vlade Mađarske, Slovačke, Češke i Poljske, zemlje Višegradske grupe, radi podsticanja saradnje među zemljama članicama, kao i sa zemljama koje obuhvataju širi region Zapadnog Balkana, Centralne i Istočne Evrope i južnog Kavkaza.

Osnovni cilj formiranja Fonda je da finansijski podrži projekte iz šest prioritetnih oblasti: kulture, obrazovanja i naučne saradnje, razmjene mladih, prekogranične saradnje i promocije turizma.

David kaže da su u regionu prisutni kroz razne projekte, ali da posebno rade na promociji Fonda za Zapadni Balkan koji je osnovan po uzoru na Višegradski fond.

“Višegradska grupa je uvijek podržavala zemlje Zapadnog Balkana na putu ka EU. Podržavamo princip regate, a to znači da će najpripremljenija zemlja prva i ući u Uniju. U ovom momentu možemo reći da, iako države ispunjavaju pojedine kriterijume, EU stoji u mjestu opterećena svojim problemima”, naveo je David.

On kaže i da Unija prolazi kroz svojevrsnu krizu.

“Ali to ne bi trebalo da obeshrabri Crnu Goru, već bi trebalo da date još jači impuls reformama koje se tiču vladavine prava i slobode govora u kojima Crna Gora već ostvaru je dobar progres. Ove reforme ne bi trebalo sprovoditi zbog Brisela, već to moramo uraditi zbog sebe. Kao što je za studenta znanje mnogo važnije od diplome, tako su i za Crnu Goru odrađene reforme zna čajnije od samog ulaska”, istakao je David.

David ističe da Višegradski fond podržava region kroz brojne projekte i da je već uloženo tri miliona u razvoj civilnog društva.

ZADNJE VIJESTI IZ Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision