Srijeda, 24. Juli 2019.
Unsko-sanski kanton 5° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

Izvor vijesti: al jazeera balkan24. Juli. 2019. Region
Crna Gora potpisala Deklaraciju o završetku procesa integracije u NATO

Potpisivanjem Deklaracije o završetku procesa integracije u NATO, u utorak u Podgorici, Crna Gora je službeno ispunila sve obaveze  i ciljeve preuzete prije dvije godine kada je postala punopravna članica tog saveza.

Deklaraciju su na svečanosti potpisali načelnik Generalštaba vojske Crne Gore Dragutin Dakić i zapovjednik Vrhovne komande Savezničkih snaga za transformaciju Andre Lanata, prenosi Hina.

„Vojska Crne Gore pristupit će profesionalno svakom zadatku kako bi dostigla NATO-ove standarde i pokazala da je vjerodostojna država i pouzdan saveznik u Alijansi“, kazao je Dakić i dodao da je članstvom u NATO-u Crna Gora ostvarila jedan od dva svoja vanjskopolitička prioriteta.

Lanata je rekao da je kraj procesa integracije Crne Gore “sjajan uspjeh” za tu državu, ali i za NATO u cjelini.

Sjevernoatlanski savez još jednom je pokazao koliko je privlačan kao zajednica koja je voljna dijeliti i braniti zajedničke vrijednosti i principe, dodao je.

Kolektivni napori

“Vaš uspjeh je rezultat kolektivnog napora koji obuhvata napore svih institucija u Crnoj Gori”, istaknuo je Lanata.

Lanata se u Podgorici susreo i s crnogorskim predsjednikom Milom Đukanovićem koji je zahvalio na podršci Savezničkom zapovjedništvu u protekle dvije godine.

„Crna Gora ostaje aktivno posvećena prioritetima i pravcima djelovanja NATO-a, uključujući politiku otvorenih vrata, podršku integraciji Sjeverne Makedonije, kao i prisustvo u misijama Alijanse“ rekao je Đukanović.

Crna Gora je u junu 2017, na svečanosti u Washingtonu, predajom „instrumenata o pristupanju“ formalno postala 29. Članica NATO-a.

ZADNJE VIJESTI IZ Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision