Četvrtak, 4. Jula 2019.
Unsko-sanski kanton 5° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

Izvor vijesti: bhrt.ba4. Jula. 2019. Bosna i Hercegovina, Izdvojeno
CRNADAK NA SAMITU BERLINSKOG PROCESA I ZAPADNOBALKANSKE ŠESTORKE U POZNANJU

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak, na poziv poljskog ministra vanjskih poslova Jaceka Čaputoviča, učestvovat će danas i sutra na Petom samitu Berlinskog procesa i Zapadnobalkanske šestorke u poljskom gradu Poznanju.

Prvi samit, s ciljem jačanja regionalne saradnje i rješavanja otvorenih pitanja u regiji zapadnog Balkana, održan je u Berlinu 2014. godine. Potom su uslijedili samit u Beču 2015. godine, Parizu 2016. godine i Trstu 2017. godine.

Poljska, ovogodišnja predsjedavajuća Berlinskim procesom, fokus je stavila na četiri oblasti: ekonomiju, agendu povezanosti, civilno društvo (nevladine organizacije, mladi, kultura, nauka…) i bezbjednost.

Planirano je da predstojeći samit oda priznanje za sve pozitivne pomake od prošlog samita u Londonu kao što su napredak u rješavanju otvorenih bilateralnih pitanja, sporazum o romingu, deklaracija digitalnog samita, deklaracija o čistoj energiji i aktivnosti na uspostavljanju Regionalnog ekonomskog prostora.

Akcenat je i na izvršavanju pregleda obaveza sa londonskog samita u oblasti procjene bezbjednosnih rizika i borbe protiv korupcije.

Berlinski proces je međuvladina inicijativa saradnje s ciljem jačanja veza između zapadnog Balkana i zemalja Evropske unije, kao i jačanje ekonomske saradnje unutar zapadnog Balkana.

U Berlinskom procesu učestvuju zemlje zapadnog Balkana, kao i zemlje članice EU: Njemačka, Austrija, Francuska, Italija, Velika Britanija, kao i Evropska komisija i Evropska služba za vanjsko djelovanje, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Izdvojeno

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision