Subota, 18. Maj 2019.
Unsko-sanski kanton 1° C Scattered Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

Izvor vijesti: oslobodjenje.ba18. Maj. 2019. Bosna i Hercegovina
Crnadak o odluci Komiteta ministara Savjeta Evrope: Šansa za BiH da ispravi propust

Jučerašnja odluka Komiteta ministara Savjeta Evrope je šansa za Bosnu i Hercegovinu da popravi svoj veliki propust, ali je i šansa da se dodatno izblamira, rekao je danas Igor Crnadak, ministar inostranih poslova u Savjetu ministara BiH.

Na konferenciji za novinare u Banjaluci, govoreći o odluci Komiteta ministara Savjeta Evrope kojom je stvorena pretpostavka da delegacija BiH učestvuje na junskom zasjedanju Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope, istakao je da je potrebno da Parlamentarna skupština BiH utvrdi delegaciju.

“Junsko zasjedanje je posebno važno jer se na njemu, poslije deset godina bira novi generalni sekretar Savjeta Evrope, kao i sudije Evropskog suda za ljudska prava, a obilježiće se 70 godina postojanja Savjeta Evrope”, rekao je Crnadak.

Naglasio je da odluka o delegaciji nema veze sa formiranjem novog Savjeta ministara i isključiva je nadležnost Parlamentarne skupštine BiH.

“Ne mogu ništa drugo uraditi nego pozvati samo još jednom rukovodstvo Parlamentarne skupštine BiH i političke stranke čiji su članovi u rukovodstvu, da ova postizborna dnevno-politička prepucavanja odu na pauzu barem jedan dan i da se postigne dogovor, da dobijemo delegaciju i da učestvujemo na zasjedanju idućeg mjeseca”, rekao je Crnadak.

On je posebno pozvao srpske predstavnike u rukovodstvu Parlamentarne skupštine BiH Nebojšu Radmanovića i Nikolu Šprića da se založe za izbor delegacije. Prema njegovim riječima od pet delegata dva biti iz RS-a.

“Ministri koji su juče donijeli odluku su isti koji će donositi odluku o napredovanju BiH na evropskom putu. Oni će sa velikom pažnjom pratiti šta se dalje dešava i postizanje političkog dogovora oko delegacije može pomoći već krajem ovog mjeseca na objavljivanju mišljenja Evropske komisije i važniju odluku koja nas čeka do kraja godine nadam se, odluku o utvrđivanju kandidatskog statusa za BiH”, rekao je Crnadak.

Pozdravio je odluku da se Rusija vrati u Savjetu Evrope i da njeni predstavnici glasaju.

“Savjet Evrope nije to što treba da bude bez Rusije”, kazao je Crnadak.

Odgovarajući na pitanja novinara o aktiviranju MAP-a i formiranju Savjeta ministara BiH rekao je da je u redu mogućnost da BiH nastavi da radi u okviru Individualnog partnerskog akcionog plana koji bi bio dorađen, ali da je za to potreban konsenzus članova Predsjedništva BiH.

Crnadak je rekao da među strankama koje učestvuju u procesu formiranju vlasti postoje one koji su za provođenje ranije donesene odluke i one za izmjenu odluke.

“Ne može biti i jedno i durgo tek kada se dogovore hoće li MAP aktivirati i početi provoditi ili poništiti onda ćemo imati politički dogovor”, rekao je Crnadak i pozvao stranke koje su započele proces formiranja vlasti da ga dovedu do kraja.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision