Nedjelja, 27. Januar 2019.
Unsko-sanski kanton 12° C Few Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

Izvor vijesti: klix.ba27. Januar. 2019. Izdvojeno, Region
Cvijanović: Očekujem da će Predsjedništvo u Briselu razgovarati o kandidatskom statusu BiH
Cvijanović je rekla da nema iluzije o tome da BiH može brzo doći do članstva u EU, niti da se na tom planu može ići nekim pretjerano krupnim koracima.

“EU je definitivno bremenita i svojim problemima. Tamo je mnogo otvorenih pitanja i redefinisanja određenih odnosa. Zabrinjava i da je određen broj članica EU vrlo skpetičan prema novom proširenju EU, što se odnosi i na zemlje zapadnog Balkana”, rekla je Cvijanović novinarima u Banjoj Luci.

Predsjednica Republike Srpske smatra da će se morati mnogo raditi na političkom planu u okviru EU da se promijeni taj stav.

Ona je izrazila bojazan da bi ovdašnji ljudi, ako EU bude pretjerano odugovlačila te procese, mogli izgubiti svijest i važnost kretanja prema Evropi, što će onda biti dodatni problem.

“Nisam pretjerani optimista, ali mislim da postoji način da se krećemo naprijed”, poručila je Cvijanović i izrazila nadu da će u Briselu biti dogovoreni prioriteti na evropskom putu.

Cvijanović je rekla da predstoji dobijanje kandidatskog statusa, a nakon toga će se sigurno dugo čekati datum za pregovore.

“Kada se postigne kandidatski status, to je onda dovoljna jaka kopča između EU i države koja ga dobija i nakon toga slijede sve one procedure, odnosno najteži posao”, objasnila je Cvijanović.

Ona se nada da će u Briselu biti prenesena realna slika o situaciji u BiH.

“Bojim se da su uši raznih stranaca, uključujući one iz EU, često namještene da čuju samo ono što im se sviđa. Mislim da ovdje svi moraju biti otvoreni. Mi sa svoje strane trebamo da uradimo ono što je neophodno i evo završit ćemo Upitnik Evropske komisije”, rekla je Cvijanović.

Ona je istakla da je druga važna stvar uspostavljanje vlasti u BiH da bi se mogli kredibilno kretati naprijed na evropskom putu.

Cvijanović je navela da BiH u vezi sa evropskim putem ne može dobiti pozitivno mišljenje ako se nisu stekle pomenute pretpostavke.

“Potrebno je konstituisanje vlasti da bi ljudi mogli da preuzimaju određene obaveze ili da prosto privedu kraju poslove koje smo počeli prije mnogo godina”, zaključila je Cvijanović.

ZADNJE VIJESTI IZ Izdvojeno Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision