Petak, 28. Juni 2019.
Unsko-sanski kanton 1° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

Izvor vijesti: bhrt.ba28. Juni. 2019. Bosna i Hercegovina, Izdvojeno
Da li je najviši zakonodavni organ vlasti u BiH odgovarajuće reagirao na stanje u bh. pravosuđu?

Da li je najviši zakonodavni organ vlasti u BiH odgovarajuće reagirao na haotično stanje u bh. pravosuđu? Šta se moglo, a šta propustilo uraditi? Kakvu snagu imaju zaključci koje su donijeli? Da li ostavke mogu tražiti oni koji ih nisu spremni dati?

Institucije su zaposjeli ljudi koji ne žele dobro ovoj državi, a ni narodu i nemaju nikakav moralni kredibilitet da upiru prstom u bilo koga dok ne počiste svoje dvorište, kaže filozof i teolog fra Mile Babić. Razočaran je drskošću vlastodržaca, otuđenih od problema običnog čovjeka.

fra MILE BABIĆ, profesor na Franjevačkoj teologiji

“Oni ne priznaju svoju krivicu i još žele ukloniti sudsko i tužilačko vijeće…znam da oni imaju 100 mana, al ukloniš njih- onda nema više ko suditi. Znači, nema suda za one koji stalno čine iste pogreške, ne rade svoj posao, na račun narodfa žive, svoje grijehe ne priznaju, tuđe preuveličavaju i jednostavno hvale sami sebe, a jadna sirotinja im još to i vjeruje.”

To što su se parlamentarci nakon 7 mjeseci vlastitotog nečinjenja sada sjetili da traže bilo čiju ostavku je jeftino politikantstvo, kaže profesor Miodrag Živanović, ukazujući da je pravosuđe daleko od dobrog, a njegove, kako kaže, bivše i potencijalne mušterije još dalje.

prof. dr. MIODRAG ŽIVANOVIĆ, Filozofski fakultet Banja Luka

” Gotovo ne pamtimo, mi koji smo obični ljudi, kada su institucije na nivou BiH uopšte raspravljale, da ne govorim da nisu odlučivali, o životnim pitanjima kao što je siromaštvo, nezapsolenost, kao što su druga ekonomnska pitanja, niko o tome ne vodi ni malo brige i naravno da ćemo i dalje biti samo primjer i u domaćim i u stranim medijima jednog tog karikaturalnog modela i sistema na kojem i u kojem funkcionišu naše vlasti.”

U rukama parlamentaraca je moć da unapređuju sistem koji loše fukcioniše, ali bi morali mijenjati i svoj odnos prema poslu za koji su izdašno plaćeni, kaže novinarka Dženana Alađuz.

DŽENANA ALAĐUZ, “Interview.ba”

” Oni da ozbiljno žele nešto poraditi, onda bi se išlo prema zakonu, išlo bi se na drugačiji neki način, bio bi pozvan VSTV da izloži svoje mišljenje, jer ovo još uvijek nije diktatura. Međutim, moram nešto drugo reći, bez obzira što je ovo medijski spin koji je jeftino i loše urađen, takvo je stanje u pravosuđu da bismo mi trebali da pozdravimo bilo šta što će pokazati VSTV-u, a naročito njihovom predsjedniku i dopredsjednicima koji prijete okolo putem javnih saopštenja da oni nisu iznad zakona.”

I dok se angažman parlamentaraca sveo na zaključke koje niko ne provodi i koji nemaju pravnu snagu, zakoni su na čekanju. Njihove plate, međutim nisu. Vijeće ministara i Parlamentarna skupština BiH svakog radnog dana građane koštaju skoro 63. hiljade maraka. Ako je i zakonito, da li je moralno?

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Izdvojeno

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision