Utorak, 2. Jula 2019.
Unsko-sanski kanton 14° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

Izvor vijesti: nap.ba2. Jula. 2019. Sport
Dan sportskih novinara

Međunarodni dan sportskih novinara slavi se 2. jula u spomen na 2. juli 1924. godine, kada je u Parizu osnovana Svjetska udruga sportskih novinara (AIPS).

Za obilježavanje ovog datuma zaslužni su francuski novinar Frantz Reichel i belgijski Victor Boin koji su o tome raspravljali već 1920., tokom Olimpijskih igara u Antwerpenu, kada historija OI bilježi prvo veće i organiziranije okupljanje sportskih novinara na jednome mjestu.

Sinan Sinanović, urednik i jedan od najpoznatijih sportskih novinara u BiH ističe da on i njegove kolege svoj rođendan dočekuju radno. Napominje kako su vremena za sporstke novinare teška, piše Patria.

„Što je rijetka privilegija za sportske novinare, jer je dobar dio prinuđen “tezgariti”. Ne pamtim teže dane za sportske novinare, pa i sport u BiH.

Opet, ponosan san što smo uspjeli naše udruženje “konektovati” na AIPS, krovnu asocijaciju, čiji smo punopravni član. Prilika je ovo da ukažemo na težak položaj sportskih novinara. Prilika je i da se prisjetimo naših kolega koji više nisu među nama, doajena sportskog novinarstva, poput, Tome Počanica, Gorana Ivankovića, Ivana Čubele, Bore Glušca, Seje Šarića, Mirka Kamenjaševića, Seada Hadžifejzovića, Ante Ravlica, Samira Šačića, Husrefa Muharemagića i mnogih drugih.

Sjetimo se i kolege Tončija Markovića koji se teško razbolio na utakmici Danska – BiH u Kopenhagenu i do danas je vezan za krevet“, kaže Sinanović za Patriju.

On napominje da je sretan što mlađe generacija danas mogu učiti od istinskih bardova sportskog novinarstva, kakvi su, između ostalih, Irfan Kreho, Drago Moldovan, Sejo Hadzijahić, Miro Petrović, Mato Komšo, Emir Tabaković, Tomo Marić, Mladen Bošnjak i drugi.

ZADNJE VIJESTI IZ Sport

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision