Srijeda, 10. Septembra 2014.
Unsko-sanski kanton -3° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

10. Septembra. 2014. Bosna i Hercegovina, Vijest dana
Danas i sutra zasjeda Predstavnički dom Parlamenta FBiH

Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine zasjeda danas i sutra u Sarajevu. Poslanici će razmatrati Zakon o finansiranju pomoći za otklanjanje posljedica prirodne nesreće i obnovu pogođenih područja.

Predsjedavajući Doma Safet Softić rekao je    da u vrijeme predizborne kampanje neće više sazivati redovne sjednice. Vanrednih zasjedanja u ovom periodu može biti jedino ako to zbog neke potrebe zatraži Federalna vlada, dodao je  Softić.

U naredna dva dana, 10. i 11. septembra, Dom će imati dvije sjednice – vanrednu i nastavak jedne redovne, započete u julu, iz čijeg dnevnog reda Softić izdvaja predloženi federalni Zakon o gasu.

Vanredna se saziva da bi se, prema Softićevim riječima, otklonio tehnički propust u jednom zakonu.

To je Zakon o finansiranju pomoći za otklanjanje posljedica prirodne nesreće i obnovu pogođenih područja.

U junu ga je utvrdila i u parlamentarnu proceduru uputila Federalna vlada radi osiguranja i transparentnog usmjeravanja novca namijenjenog za obnovu područja stradalih od poplava.

U tekstu koji je Vlada utvrdila navodi se da je omogućeno svim zaposlenicima u Federaciji BiH, bez razlike da li su oni u državnom ili privatnom sektoru, da iznos jedne dnevne zarade iz plaće bude usmjeren za obnovu stradalih područja, ali isključivo ako to uposlenici žele, odnosno ako potvrde pismenom saglasnošću.

Kad je Zakon usvojen u Parlamentu Federacije BiH, tehničkom greškom izostavljen je dio koji se ovdje odnosi na jednak tretman i dobrovoljni karakter doprinosa zaposlenika iz privatnog sektora.

Radi otklanjanja ovog tehničkog propusta, Zakon je amandmanski revidiran te je ispravljenu varijantu potvrdio Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, a očekuje se i skora potvrda Predstavničkog doma, saopćeno je iz Vlade u augustu.

– Još jednom želimo naglasiti da je intencija ovog zakona, u dijelu koji se odnosi na moguća izdvajanja zaposlenih u FBiH za pomoć nastradalim, omogućavanje onima koji to žele, da doprinesu obnovi bez obzira na to da li dolaze iz javnog ili privatnog sektora – saopćeno je tada iz Ureda Vlade Federacije BiH za odnose s javnošću.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Vijest dana

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision